PvdA'er Ronald Plasterk aangewezen als nieuwe verkenner

dinsdag 28 november 2023

DEN HAAG (PDC i) - Oud-minister en PvdA'er Ronald Plasterk i is aangewezen als nieuwe verkenner in de kabinetsformatie. Zijn aanstelling kwam er na het vroegtijdige aftreden van Gom van Strien i als verkenner vanwege beschuldigingen van fraude bij zijn vorige werkgever.

Geert Wilders i, als fractievoorzitter van de grootste partij (PVV), droeg Plasterk gisteren voor als kandidaat-verkenner. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp i heeft vandaag officieel de opdracht van verkenner aan Plasterk gegeven, nadat een meerderheid van de fractievoorzitters zijn kandidatuur steunden. Enkel fractievoorzitters Esther Ouwehand i (Partij voor de Dieren) en Stephan van Baarle i (Denk) steunen de benoeming niet.

Plasterk zal nu de opties tot samenwerking in een coalitie verkennen met de verschillende partijen. Uiterlijk volgende week dinsdag, op 5 december, moet Plasterk zijn conclusies in een verslag aan de Tweede Kamer voorstellen. Op donderdag 7 december volgt er dan een debat met de Kamer in nieuwe samenstelling.

Bron: NOS