Plasterk benoemd als informateur door Tweede Kamer; kondigt radiostilte aan over formatie

vrijdag 15 december 2023
gewijzigd

DEN HAAG (PDC i) - PvdA'er Ronald Plasterk i, die al verkenner was in de kabinetsformatie, is benoemd als informateur. Dat deed de Tweede Kamer woensdag aan het eind van een debat over het eindverslag van de verkenner. Geert Wilders i, als fractievoorzitter van de grootste partij (PVV), diende daartoe een motie in die gesteund werd door een meerderheid van de Kamer.

Het debat over de verkiezingsuitslag en het verkennersadvies ging voornamelijk over de positie van de PVV en partijleider Wilders. Kamerleden van verschillende partijen stelden vragen over zijn uitspraken in het verleden en over het belang dat hij en zijn partij hechten aan de Grondwet en de rechtsstaat. Verkenner Plasterk ging in op de vragen van Kamerleden, die onder meer gingen over de vorm van de komende informatiefase. Een deel van de Kamerleden had graag het debat over de Grondwet los gezien van de andere onderwerpen, zoals migratie en stikstof, die ook aan bod zullen komen in de informatieronde.

Tijdens het debat ontstond nog commotie over een motie van VVD-leider Dilan Yesilgöz i, waarmee zij het kabinet en de Eerste Kamer oproept om "pas op de plaats" te maken met de spreidingswet. Zij diende de motie in met steun van de vier partijen die in de kabinetsformatie met elkaar praten, zijnde PVV, NSC, VVD en BBB.

Plasterk kreeg woensdagavond zijn opdracht als informateur overhandigd door Tweede Kamervoorzitter Roelien Kamminga i. De korte informatieronde moet plaatsvinden in december 2023 en januari 2024.

Plasterk ontving donderdagavond, na de stemmingen in de Tweede Kamer, de fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB. Hij gaf aan door te willen werken tot kerst, waarna er een pauze gehouden wordt in de kerstweek, en kondigde een periode van radiostilte aan. Uiterlijk begin februari hoort de buitenwereld weer voor het eerst nieuws over de formatie.

Bron: NOS, Kabinetsformatie2023.nl