BBB roept op tot debat met gezond verstand over apenonderzoek

Met dank overgenomen van BoerBurgerBeweging (BBB) i, Tweede Kamerfractie BoerBurgerBeweging (BBB) i, gepubliceerd op donderdag 10 juli 2025.

Gepubliceerd op: 10-07-2025

Op dinsdag 8 juli stond de begroting van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) op de agenda van de commissie OCW in de Eerste Kamer. Hoewel de fractie van BBB aanvankelijk van plan was zonder vragen in te stemmen met de begroting, liep het onverwacht anders. Door een amendement van de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren was er op het laatste moment nog aan de begroting gesleuteld.

Het amendement snijdt in de subsidie voor het Biomedical Primate Research Center, een belangrijk Nederlands onderzoeksinstituut waar geneesmiddelen getest worden op primaten. Dierproeven hebben snel een negatieve bijklank, maar onderzoek op apen is noodzakelijk voor de ontwikkeling van medicijnen tegen bijvoorbeeld Parkinson en Alzheimer in Europa. Ook voor het maken van vaccins en voor onze pandemische paraatheid zijn de onderzoeken essentieel. We moeten ons kunnen weren tegen virussen als Covid-19. Het instituut doet haar onderzoek op een zo diervriendelijk mogelijke manier volgens Europese wetgeving en richtlijnen. Het is een zeer gerenommeerd instituut waar uiterst zorgvuldig met het welzijn van de apen wordt omgegaan.

Er wordt gezocht naar andere manieren om geneesmiddelen te testen, maar op dit moment is er nog geen gelijkwaardig alternatief. Het is zelfs wettelijk verplicht om geneesmiddelen te testen op dieren voordat ze door mensen gebruikt mogen worden. Het schrappen van de subsidie zou tot gevolg kunnen hebben dat medicijnen en vaccins niet meer ontwikkeld en onderzocht kunnen worden in Europa. Dat verplaatst zich dan naar bijvoorbeeld China of de VS. Naast het feit dat de afhankelijkheid die dan ontstaat onwenselijk is, is de regelgeving met betrekking tot dierenwelzijn in die landen een stuk minder streng en zouden de dieren erop achteruit gaan. BBB-senator Frans van Knapen stelde dit in de commissievergadering van OCW aan de orde en gaf aan met de minister in overleg te willen treden, vóórdat de begroting wordt goedgekeurd.

De Eerste Kamerfractie van BBB is van plan om de minister te vragen de gevolgen van het amendement beter te onderzoeken, zodat een duidelijk beeld ontstaat van de consequenties voor de volksgezondheid, het dierenwelzijn, de strategische kennispositie van Nederland en de afhankelijkheid van Nederland en Europa van andere landen voor wat betreft de ontwikkeling van medicijnen.

Daarnaast zal de BBB-fractie de regering vragen het amendement te heroverwegen, bijvoorbeeld door de OCW-begroting aan te houden of via een novelle. Het is van belang dat er een inhoudelijk debat wordt gevoerd over dit onderwerp, waarbij niet alleen op gevoel, maar ook op basis van gezond verstand en de juiste informatie een afweging gemaakt wordt.

Deel dit artikel