Vrijwilligerswerk: uw voornemen voor 2017?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 26 december 2016, 10:00.

Met 2017 in aantocht, is het wellicht tijd om eens na te denken over voornemens voor het nieuwe jaar. Een mogelijkheid zou vrijwilligerswerk zijn. Sinds 1996 heeft de Europese vrijwilligersdienst zo'n 100.000 jongeren in staat heeft gesteld om vrijwilligerswerk te doen in projecten in en buiten Europa. Bekijk onze video voor meer informatie en wie weet, misschien inspireert het u om ook me toe doen!

Bijna een kwart van alle Europeanen ouder dan 15 jaar doet aan vrijwilligerswerk. Ze zijn echter meestal betrokken bij activiteiten voor lokale gemeenschappen in hun eigen land. Slechts 7% van de activiteiten vindt plaats in een ander EU-land en 11% elders in de wereld.

Om mensen te stimuleren vrijwilligerswerk in het andere EU-landen i te doen, is het project voor in het leven geroepen als een samenwerking tussen twee of meer organisaties, één in het land waar de vrijwilliger woont, en één in het land waar het project zal worden uitgevoerd.

Jongeren tussen de 17 en 30 jaar doen mee aan verschillende projecten op het gebied van cultuur, sport, kinderen, cultureel erfgoed, kunst, dierenwelzijn, milieu en ontwikkelingssamenwerking. Projecten duren tussen de twee weken en twaalf maanden, en als ze zijn voltooid, ontvangen de deelnemers het Youthpass certificaat, dat het project beschrijft en deelname bevestigt. Het project voor Europees Vrijwilligerswerk draagt bij aan reis- en verblijfkosten, evenals aan zakgeld en verzekeringskosten.

In een resolutie van 27 oktober doen de leden een beroep op de Europese Commissie i om mensen van alle leeftijden in staat te stellen deel te nemen, met inbegrip van mensen die buiten de EU wonen, om vrijwilligers een betere rechtsbescherming te geven en te zorgen voor een betere financiering van projecten. Dit kan helpen om Europees vrijwilligerswerk en andere vrijwilligersprogramma's, zoals het onlangs gelanceerde Europees Solidariteitskorps, te promoten.

REF. : 20161207STO54926

Bijgewerkt op: ( 21-12-2016 - 16:13)