EU-begroting 2018 goedgekeurd: steun voor jongeren, groei en veiligheid

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 30 november 2017.
  • meer geld voor werkgelegenheid, duurzame groei, veiligheid en klimaatverandering.
  • 116,7 miljoen euro extra om de jeugdwerkloosheid te bestrijden
  • bezuiniging op de financiering voor Turkije

De begroting van 2018 voorziet meer steun voor werkloze jongeren en extra financiering voor de ondersteuning van kleine of middelgrote ondernemingen, onderzoek en uitwisseling van studenten.

De vastleggingskredieten voor 2018 bedragen 160,1 miljard euro en de betalingskredieten 144,7 miljard euro.

Nadat de Raad i het begrotingsakkoord dat Raad en Parlement i bereikten, goedkeurde, heeft nu ook het Parlement groen licht gegeven voor de begroting voor 2018. Er waren 295 stemmen voor, 154 stemmen tegen en 197 onthoudingen. Het akkoord is vervolgens ondertekend door parlementsvoorzitter Antonio Tajani i.

Jongeren, groei en werkgelegenheid

Het Parlement heeft de bezuinigingen van de Raad van 750 miljoen euro op het gebied van "groei en werkgelegenheid" teruggedraaid en gezorgd voor een verhoging van de vastleggingskredieten voor het werkgelegenheidsinitiatief voor jongeren met 116,7 miljoen euro. Er is nu in totaal 350 miljoen euro beschikbaar om jongeren te helpen die op zoek zijn naar een baan.

Daarnaast zijn de onderhandelaars van het Parlement erin geslaagd om - bovenop het begrotingsvoorstel van de Commissie - bijkomende middelen vrij te maken voor het stimuleren van groei en werkgelegenheid via Horizon 2020 i (onderzoeksprogramma’s, een stijging van 110 miljoen euro), Erasmus+ i (internationale uitwisseling van studenten, 24 miljoen euro extra) en COSME i (‘Competitiveness of Enterprises and Small and Medium-sized Enterprises’, steun voor kleine en middelgrote bedrijven, een stijging van 15 miljoen euro).

Vluchtelingen- en migratiecrisis, bezuinigingen voor Turkije

Het Parlement heeft ook het budget voor agentschappen met veiligheidsgerelateerde taken kunnen opvoeren: Europol i (3,7 miljoen euro extra en 10 nieuwe medewerkers), Eurojust i (1,8 miljoen euro meer en 5 extra medewerkers) en het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken i EASO (5 miljoen euro meer).

Aansluitend werd de begroting voor het externe optreden van de EU op het gebied van migratie-uitdagingen (waaronder maatregelen in de oostelijke en zuidelijke nabuurschapslanden en op de westelijke Balkan) met 80 miljoen euro verhoogd in vergelijking met de ontwerpbegroting.

Er zijn niet enkel verhogingen. Wat Turkije betreft, hebben de leden van het Europees Parlement besloten de pretoetredingsfondsen met 105 miljoen euro te verlagen (met nog eens 70 miljoen euro aan vastleggingskredieten in reserve), als reactie op de verslechterende situatie op het gebied van democratie, rechtsstaat en mensenrechten.

Landbouw en klimaatbescherming

Het onderhandelingsteam van het Parlement kreeg 34 miljoen euro extra steun voor jonge boeren om de jeugdwerkloosheid in plattelandsgebieden te verminderen. Ook werden de middelen voor milieuvriendelijke landbouw met 95 miljoen euro verhoogd.

Citaten

"Het Parlement kan tevreden zijn met de EU-begroting voor 2018. We hebben een akkoord bereikt omdat onze prioriteiten waren om een extra stimulans te geven aan de programma's die de EU versterken en voorbereiden op de toekomsten en die de Europese burgers beschermen. We zijn er ook in geslaagd om het budget voor veiligheidsgerelateerde programma' s, asielbeleid en nabuurschapsbeleid te verhogen", zei Jean Arthuis i (ALDE i, FR), voorzitter van de commissie Begroting.

“Met deze begroting geven we wat de EU-burgers vroegen: banen en groei enerzijds en veiligheid anderzijds. Door te investeren in onderzoek, infrastructuur, onderwijs en bedrijven, wordt de EU meer competitief en richten we ons op de toekomst. Op het vlak van veiligheid, zijn we erin geslaagd Europol en Eurojust te versterken, zodat zij kunnen zorgen voor betere samenwerking en coördinatie bij de bestrijding van terrorisme en georganiseerde misdaad in de hele EU.”, ging rapporteur Siegfried Mureșan i (EPP i, RO) verder.

(...) onze prioriteiten waren om een extra stimulans te geven aan de programma's die de EU versterken en voorbereiden op de toekomsten en die de Europese burgers beschermen.

Jean Arthuis (ALDE, FR)

voorzitter van de commissie Begroting

Deel dit citaat:

Wat zijn vastleggings- en betalingskredieten?

Omdat sommige uitgaven over meerdere jaren lopen (bv. financiering van een onderzoeksproject met een looptijd van twee tot drie jaar), maakt de EU-begroting een onderscheid tussen:

  • vastleggingskredieten: de kosten van alle juridische verbintenissen die tijdens het lopende begrotingsjaar worden aangegaan (deze kunnen eventueel gevolgen hebben voor de volgende jaren)
  • betalingskredieten: het bedrag dat tijdens het lopende jaar daadwerkelijk wordt uitbetaald (mogelijk om in voorgaande jaren aangegane verplichtingen uit te voeren).