Deel van de Kamer zal uitslag EU-referendum respecteren

woensdag 19 november 2003

PvdA, GroenLinks en D66 zullen de uitkomst van een referendum over de Europese grondwet respecteren, zelfs als deze niet overeenkomt met de eigen opvattingen. De LPF zal dit ook doen maar op voorwaarde dat er een opkomst is van tenminste 50 procent van de kiesgerechtigden. Dit werd gisteren duidelijk tijdens een debat over het initiatiefvoorstel over het raadgevend referendum.

Het voorstel is ingediend door de Kamerleden Karimi (GroenLinks), Dubbelboer (PvdA) en Van der Ham (D66). De PvdA gaat zich nog beraden over de vraag of ook een opkomstdrempel moet worden gehanteerd. Zij zal dit bekendmaken ruim voordat het referendum volgend jaar wordt gehouden. CDA en SGP vinden dat er in de wet een opkomstdrempel van 30 procent opgenomen moet worden. Hiertoe heeft Van der Staaij (SGP) een wijzigingsvoorstel ingediend.

De initiatiefnemers hebben afgezien van een drempel in het voorstel omdat het referendum raadgevend is een geen bindend karakter heeft. De VVD wil nog niet zeggen of zij de uitslag van het referendum overneemt, maar vindt een volksraadpleging wel nuttig en nodig. Het CDA en SGP zijn tegen het initiatief, omdat een referendum een uitholling van de verantwoordelijkheid van de gekozen volksvertegenwoordigers zou zijn.

bron: Het Financieele Dagblad, 19 november 2003

 

meer over

verwant nieuws