Regering voelt zich niet gebonden aan uitslag referendum

vrijdag 21 november 2003

In de Tweede Kamer bestaat een meerderheid voor het initiatief-wetsvoorstel voor het houden van een referendum over de Europese Grondwet. Tijdens de stemming over het wetsvoorstel, die volgende week plaatsvindt, zullen alleen het CDA en de SGP tegenstemmen. Het voorstel van de regering om een referendum te houden over de goedkeuringswet, en niet over de Grondwet zelf, werd niet door de Tweede Kamer overgenomen.

Om het initiatief-wetsvoorstel daadwerkelijk tot wet te kunnen verheffen, moet minister De Graaf i (D66, Bestuurlijke vernieuwing) het initiatief mede-ondertekenen (het zogenaamde contraseign). Het is nog onzeker of de minister dit zal doen, de kwestie wordt vandaag besproken in de ministerraad.

Ook verklaarde minister De Graaf dat de regering zich niet bij voorbaat zal neerleggen bij een eventuele afwijzing tijdens het referendum. Hiermee wijkt het kabinet af van een meerderheidsstandpunt in de Tweede Kamer, die in principe wel bereid is zich neer te leggen bij de uitslag van de volksraadpleging. De regering wijst er echter op dat het referendum raadplegend is, waardoor een negatieve uitslag de ratificatie niet hoeft te verhinderen.

Bron: Het Financieele Dagblad, 21 november 2003