Kans op referendum in België lijkt klein

woensdag 2 februari 2005

De kans dat België de kiezers zich via een nationale volksraadpleging kunnen uitspreken over de Europese Grondwet lijkt verkeken. In de Kamercommissie Constitutionele Zaken is een nipte meerderheid tegen het wetsvoorstel die de volksraadpleging mogelijk maakt. De parlementscommissie besloot echter om een stemming over het onderwerp uit te stellen, zodat zij alternatieven voor het wetsvoorstel kan onderzoeken.

De regeringscoalitie is sterk verdeeld over de vraag of een referendum wenselijk is. De liberalen zijn sterk voorstander, de socialisten hebben geen principiële bezwaren maar zijn tegen omdat het referenduminstrument ontbreekt in de Belgische grondwet. De liberalen willen nu de mogelijkheden van een grondwetswijziging bekijken. Dit is echter een tijdrovend proces, en de Belgische regering moet de ratificatie van de Europese Grondwet rond hebben voor 1 november 2006.

Als de Kamercommissie te zijner tijd besluit tot daadwerkelijke verwerping van het huidige wetsvoorstel, dan moet de plenaire vergadering van het Belgische parlement zich nog uitspreken. Als alle leden de partijlijn volgen, zijn 76 leden tegen en 74 voor.

Bronnen: De Tijd, 2 februari 2005; De Standaard, 1 februari en 26 januari 2005