Referendum in België hangt aan zijden draadje

donderdag 17 februari 2005

De kansen op een volksraadpleging over de Europese Grondwet in België blijven gering. In december 2004 hadden voorstanders van het referendum een nipte meerderheid, maar omdat het kleine partijtje Spirit in januari 2005 van mening veranderde hebben nu de tegenstanders de overhand. Dit werd gisteren bekrachtigd in een stemming binnen de bevoegde parlementscommissie: 8 leden waren voor het referendum, 9 tegen. 

De stemming binnen de parlementscommissie was een aantal keer uitgesteld. Met de verwerping is de volksraadpleging volgens het Belgische dagblad De Standaard echter nog steeds niet definitief begraven, "al ligt er wel steeds meer aarde op de kist". Formeel kan de indiener van het wetsvoorstel dat het referendum mogelijk maakt, de liberaal Rik Daems, het Belgische parlement vragen om het wetsvoorstel aan een stemming te onderwerpen.

De politieke partijen die voorstander zijn hebben in de federale Kamer 74 zetels, de tegenstanders 76 zetels. Met een dergelijke stemverhouding zou de stemming spannend kunnen worden. Daems twijfelt dan ook of hij dit 'waterkansje' moet nemen.

Bron: De Standaard, De Tijd, 17 februari 2005