Belgisch parlement stemt deze week over referendum EU-grondwet

maandag 28 februari 2005

De moeizame besluitvormingsprocedure rond de organisatie van het referendum over de Europese Grondwet in België wordt deze week wellicht afgesloten. Op donderdag 3 maart 2005 vindt in het Belgische Parlement een stemming plaats over de Europese Grondwet.

In de Kamer bestaat een flinterdunne politieke meerderheid tegen de volksraadpleging. Als alle parlementsleden de lijn van hun politieke partij volgen, zouden 76 leden tegen het referendum stemmen, en 74 leden voor. Uit een peiling van het dagblad De Standaard blijkt overigens dat een ruime meerderheid (63,5 procent) van de Vlamingen voor een referendum is.

Binnen de parlementscommissie die de weg moest vrijmaken voor een referendum in België, is het referendum op 17 februari 2005 nipt gesneuveld: 9 parlementsleden waren tegen, 8 voor. Het Belgische parlement gaat nu stemmen of de commissie het huiswerk moet overdoen.

Als er binnen het Belgische parlement een onverwachte meerderheid zou zijn vóór een referendum, dan is het nog lang niet zeker dat de volksraadpleging er ook daadwerkelijk komt. Het voorstel wordt immers teruggestuurd naar de voorbereidende commissie waar de tegenstanders een krappe meerderheid hebben. Wél zal een dergelijke verlenging van de procedure extra druk leggen op de regeringscoalitie tussen liberalen en socialisten. De liberalen zijn voor een volksraadpleging, de socialisten tegen.

Bron: De Standaard, 26 februari 2005