Kansen op Belgisch referendum opnieuw geslonken

vrijdag 11 maart 2005

De Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft gisteravond gestemd over een grondwetswijziging die de mogelijkheid opent een referendum te houden over internationale verdragen. De grondwetswijziging haalde het niet. Het voorstel kreeg weliswaar een meerderheid van 73 stemmen tegen 62, maar voor een grondwetswijziging is een tweederde meerderheid nodig. De socialisten en christen-democraten stemden tegen.

Het voorstel van grondwetswijziging was primair bedoeld om de deur te openen naar een referendum over de Europese Grondwet. De kwestie zorgt voor spanningen in de regeringscoalitie tussen liberalen en socialisten. De liberale premier Guy Verhofstadt is vurig pleitbezorger van een volksraadpleging over de EU-grondwet, maar de socialistische voorman Elio di Rupo is tegen - formeel omdat de Belgische grondwet een dergelijk instrument niet kent.

Het referendum is overigens nog niet helemaal van de baan omdat de liberalen nog een tweede ijzer in het vuur hebben. Het betreft een wetsvoorstel van de liberaal Rik Daems om een volksraadpleging over de Europese Grondwet te houden. Hiervoor is geen grondwetswijziging nodig. Tijdens een stemming in de voorbereidende Kamercommissie werd dit voorstel in februari 2005 met een zeer nipte meerderheid verworpen, maar Daems kan besluiten om zijn wetsontwerp voor te leggen aan de voltallige Kamer. Een mogelijke stemming kan spannend worden: in de Kamer hebben voorstanders van de volksraadpleging  74 zetels en de tegenstanders 76 zetels.

Bron: Het Laatste Nieuws, 11 maart 2005