Referendum in België definitief van de baan, parlementaire goedkeuring in mei 2005

maandag 14 maart 2005

De volksraadpleging over de Europese Grondwet in België gaat definitief niet door. De liberale fractie van de Belgische premier Verhofstadt had graag een referendum gewild, maar tijdens een slepende parlementaire behandeling tekende zich een kleine meerderheid af tégen een volksraadpleging.

Verhofstadt hoopt nu dat het federale parlement de Europese Grondwet zo snel mogelijk goedkeurt, bij voorkeur in mei 2005. Op deze wijze kan België zich scharen bij de eerste groep landen die het groene licht geeft aan de EU-grondwet. De parlementaire behandeling van de Europese Grondwet gaat in België gepaard met een informatiecampagne, waarvoor 1,1 miljoen euro is uitgetrokken. Dit geld wordt onder meer besteed aan radiospotjes, advertenties, schoolpakketten en een website.

De Belgische regering diende vorige week een wetsvoorstel in dat de goedkeuring voor de Europese Grondwet regelt. Op het moment dat het federale Belgische parlement het wetsvoorstel aanneemt, is de EU-grondwet officieel door België goedgekeurd. De Europese Grondwet lijkt het moeiteloos te gaan halen, omdat alleen Vlaams Belang (het vroegere Vlaams Blok) zich een uitgesproken tegenstander van het document heeft verklaard.

Bron: De Tijd, De Standaard, 12 maart 2005