Belgische senatoren massaal afwezig bij stemming over Europese Grondwet

donderdag 14 april 2005

De parlementaire behandeling van de Europese Grondwet heeft in België een eerste vertraging opgelopen. Er kwamen in de Belgische senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen te weinig senatoren opdagen om geldig over het document te kunnen stemmen.

Aan het begin van de vergadering waren vier senatoren aanwezig, terwijl de senaatscommissie twintig leden telt. Een rechter van het Europees Hof van Justitie, Koen Lenaerts, was speciaal overgekomen uit Luxemburg om een presentatie te geven over de Europese Grondwet. Deze toelichting ging echter grotendeels aan de vier senatoren voorbij, omdat zij met hun mobiele telefoon probeerden hun collega's op te trommelen.

De christen-democratische senator Wouter Beke liep de zaal in, maar omdat hij niemand van zijn partij zag liep hij weer naar buiten om te bellen. Precies op dat moment vond de stemming plaats. Zonder Beke waren er onvoldoende leden aanwezig voor een geldige stemming, waardoor de vergadering binnenkort over moet.

De Belgische regering hoopt dat de Belgische Kamer en de Senaat de parlementaire goedkeuring afronden voor 29 mei 2005, om de 'ja'-campagne in Frankrijk te stimuleren. In maart 2005 gingen plannen voor een referendum over de Europese Grondwet definitief niet door.

Bron: De Morgen, De Tijd, 14 april 2005