GroenLinks wil na goedkeuring Europese Grondwet een petitie voor dierenrechten

maandag 23 mei 2005

GroenLinks gaat één miljoen handtekeningen verzamelen om dierenrechten beter in Europees verband te beschermen. Deze petitie wordt aangeboden aan de Europese Commissie.

Partijleider Femke Halsema i legt uit dat de Europese Grondwet een bepaling bevat, het zogenaamde burgerinitiatief (artikel I-47), waarin staat dat de Europese Unie verplicht is om de petitie te behandelen. GroenLinks is vóór de Europese Grondwet, omdat burgers op deze wijze een krachtig politiek signaal geven, die Europese bestuurders niet gemakkelijk kunnen negeren. Zonder de grondwet kan Brussel de één miljoen handtekeningen veel gemakkelijker naast zich neerleggen.

Halsema verdedigt zich tegen de kritiek van de Stichting Dierenrechten, die tegen de Europese Grondwet is. Deze organisatie protesteert tegen de verankering van culturele tradities, die stierengevechten in stand houden. De fractieleider wijst erop dat de Europesegroep Animal Welfare de Europese Grondwet juist wel ziet zitten, omdat dieren voor het eerst worden erkend als wezens met gevoel. Ze vindt dat tegenstanders selectief citeren uit de grondwet.

Bron: Metro, 23 mei 2005