Europese leiders willen dat goedkeuring EU-grondwet doorgaat

donderdag 2 juni 2005

Jean-Claude Juncker, de Luxemburgse premier die het voorzitterschap van de EU bekleedt van 1 januari tot 30 juni 2005, roept zijn collega's op om door te gaan met de goedkeuringsprocedure voor de Europese Grondwet. Juncker vindt dat Europa tegenover de wereld moet bewijzen dat de EU werkt, functioneert en beslissingen neemt.

De Portugees José Manuel Barroso i, voorzitter van de Europese Commissie, vindt dat de Europese leiders niet moeten speculeren over de toekomst van de Europese Grondwet tot de Europese top van 16 juni. Barroso verklaarde eerder deze week dat het goedkeuringsproces moet doorgaan, ondanks het Franse nee. Volgens de Spanjaard Josep Borrell, voorzitter van het Europees Parlement, heeft in Nederland net als in Frankrijk de angst het gewonnen van de droom. Het Europees Parlement komt volgende week in spoedzitting bijeen om de situatie te evalueren.

Momenteel hebben elf landen ingestemd, terwijl de goedkeuringsprocedure in Frankrijk en Nederland stil ligt door de negatieve referendumuitslag. Formeel moeten - naast Frankrijk en Nederland - nog twaalf landen de grondwet goedkeuren voordat deze in werking kan treden. Denemarken en Tsjechië, die beide een referendum over de EU-grondwet hebben voorzien, hebben aangekondigd hier mee door te willen gaan. Groot-Brittannië denkt overigens na over een periode van bezinning.

Bron: Financieele Dagblad, NOS Teletekst, 2 juni 2005