Goedkeuring Europese Grondwet: leiders neigen naar uitstel

woensdag 15 juni 2005

Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Europese Grondwet per 1 november 2006 kan worden ingevoerd. Nu de Franse en Nederlandse kiezers de grondwet hebben verworpen, pleiten steeds meer Europese leiders voor het inlassen van een periode van bezinning. Tijdens de Europese top van 16 en 17 juni beslissen de regeringsleiders over de te volgen koers. Het Luxemburgse voorzitterschap denkt na over een precieze afbakening van een dergelijke denkpauze.

Tijdens een interview voor de Franse tv zei de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso i, dat nu voorzichtig geopereerd moet worden. Barroso wenst uitstel van de goedkeuringsprocedure zodat de huidige negatieve stemming kan bezinken. De voorzitter van de Europese Commissie "ziet en voelt" het risico van nieuwe afwijzingen als landen als Denemarken, Polen en Ierland door willen gaan met referenda.

Momenteel hebben 13 van de 25 landen zich uitgesproken over de Europese Grondwet. Kort na het Nederlandse 'nee' op 1 juni kondigde de Britse premier Tony Blair aan dat het voorgenomen referendum in Groot-Brittannië voor onbepaalde tijd zou worden uitgesteld.

Sindsdien worstelt men over de te volgen koers. De Franse president Chirac en de Duitse bondskanselier Schröder riepen op tot voortgang van het goedkeuringsproces. Politici in landen waar een referendum op de agenda staat lijken nu echter weinig te voelen voor een volksraadpleging. De Zweedse premier Persson meldde gisteren dat uitstel van de parlementaire behandeling, voorzien voor december 2005, voor de hand ligt.

Bronnen: De Volkskrant, EU Observer, 15 juni 2005