EP akkoord met voorstel gelijke behandeling van vrouwen en mannen inzake toegang tot goederen en diensten

dinsdag 30 maart 2004, Christa PRETS

Christa PRETS (PES, A)

Verslag over het voorstel voor een richtlijn tot uitvoering van het beginsel van gelijke behandeling van vrouwen en mannen bij de toegang tot en de levering van goederen en diensten

Doc.: A5-0155/2004

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 29 maart 2004

Stemming: 30 maart 2004

Verslag aangenomen (313-107-84)

Volgens het Parlement één van de belangrijkste wetgevingsvoorstellen van de afgelopen vijf jaar: de ontwerprichtlijn inzake gelijke behandeling bij de toegang tot en de levering van goederen en diensten. De richtlijn heeft artikel 13 EG als rechtsgrondslag. Dit artikel maakt de Raad bevoegd om maatregelen te nemen om alle vormen van discriminatie te bestrijden.

De ontwerprichtlijn is gericht op de toegang tot en de levering van diensten van verzekeraars en private pensioenfondsen. Verzekeraars baseren hun premies vaak op het geslacht van de verzekeringnemer. Zo betalen vrouwen vaak een hogere premie voor levensverzekeringen, omdat ze gemiddeld langer leven dan mannen. Mannen betalen vaak een hogere premie voor een autoverzekering, omdat ze meer brokken maken dan vrouwen.

Het EP vindt dat de hoogte van premies en pensioenbijdragen niet mag afhangen van het geslacht. Het EP verwelkomt dan ook de richtlijn die een einde maakt aan deze praktijk. Het Parlement neemt nog een aantal kleine wijzigingen aan, waaronder het terugbrengen van de overgangsperiode van zes tot vier jaar.