EP stemt over BTW-vrijstelling op postdiensten

donderdag 11 maart 2004, Olle SCHMIDT

Olle SCHMIDT (ELD, S)

Tweede verslag over het voorstel voor een verordening inzake het voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Richtlijn 77/388/EEG wat betreft de BTW op postale dienstverlening

Doc.: A5-0122/2004

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 10 maart 2004

Stemming : 11 maart 2004

Verslag aangenomen

Het Parlement volgt de economische commissie niet en steunt het voorstel van de Europese Commissie. Het Parlement neemt een aantal amendementen aan. Een van de amendementen stelt dat de lidstaten een verlaagd BTW-tarief kunnen heffen op poststukken tot 10 kg. De lidstaten moeten uiterlijk op 1 januari 2007 aan de bepalingen van de richtlijn voldoen.

De Europese Commissie stelde het volgende voor: opheffing van de BTW-vrijstelling voor aanbieders van postdiensten die in handen zijn van de overheid, met het oog op totstandbrenging van eerlijke concurrentieverhoudingen ten opzichte van door particuliere bedrijven aangeboden diensten (waarover het volle BTW-tarief wordt geheven). De Commissie stelde voor om over alle poststukken zwaarder dan 2 kg het standaard BTW-tarief te heffen, en de lidstaten tegelijkertijd de mogelijkheid te bieden over geadresseerde poststukken lichter dan 2 kg een verlaagd BTW-tarief te heffen.

Rapporteur Olle SCHMIDT (ELD, S) noemt het voorstel van grote betekenis voor de interne markt. De gevolgen voor de consument van het afschaffen van de BTW-vrijstelling zouden te verwaarlozen zijn (een stijging van de prijs van postdiensten met 2,5%). De economische commissie was echter niet overtuigd en verwierp het voorstel opnieuw.