EP wil meer urgentie bij doorvoeren regelingen voor gelijkheid van mannen en vrouwen

woensdag 10 maart 2004, Lissy GRÖNER

Lissy GRÖNER (PES, D), Lone DYBKJÆR (ELD, DK), Patsy SÖRENSEN (GROENEN/EVA, B) en Marianne ERIKSSON (EVL/NGL, S)

Ontwerpresolutie naar aanleiding van mondelinge vragen 10/04 en 11/04 over het beleid van de Europese Unie inzake de gelijkheid van mannen en vrouwen

Doc.: B5-0121/2004

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 8 maart 2004

Stemming : 10 maart 2004

Ontwerpresolutie aangenomen

Het EP steunt alle groepen en individuele personen die, vaak onder de dreiging van vervolging, zich inzetten voor de bevordering van de vrouwenrechten en vraagt hun dat zij hun strijd voor een betere en humanere wereld en volledige gelijkheid voor allen voortzetten. Het EP betreurt dat een aantal lidstaten weliswaar alle genderrichtlijnen in hun nationale wetgeving hebben omgezet, maar talmen met het introduceren van ondersteunende maatregelen om werkelijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen in het dagelijks leven te realiseren.

De leden doen een oproep tot alle 25 lidstaten om na 1 mei voor de post van Commissaris een lijst voor te leggen van drie kandidaten waarin beide geslachten vertegenwoordigd zijn. De leden wijzen erop dat in de geschiedenis van de Europese Unie nog nooit een vrouw voorzitter van de Commissie is geweest. Zij roepen de lidstaten op actief te zoeken naar vrouwelijke kandidaten voor deze post.

Het Parlement doet met het oog op de aanstaande Europese verkiezingen een laatste oproep aan alle leiders van de politieke partijen in de Unie en de toetredende landen om de gelijkheid van mannen en vrouwen te respecteren en voor het volgende Parlement lijsten op te stellen waarin mannen en vrouwen evenwichtig vertegenwoordigd zijn.