EP wenst verlaagd BTW-tarief op méér goederen en arbeidsintensieve diensten

donderdag 4 december 2003, Christa RANDZIO-PLATH

Christa RANDZIO-PLATH (PES, D)

Verslag over het voorstel voor een verordening tot wijziging van Richtlijn 77/388/EEG wat de verlaagde BTW-tarieven betreft

Doc.: A5-0410/2003

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 3 december 2003

Stemming : 4 december 2003

Verslag aangenomen

Het Parlement wil meer arbeidsintensieve diensten en meer goederen onder het regime van de verlaagde btw-tarieven brengen. Het EP wil dat een verlaagd tarief van toepassing wordt op de verkoop en verhuur van muziek en films. Ook fietsreparaties, schoenen en lederen goederen, kleding en huishoudtextiel, wasserijen en stomerijen, alsmede kappersdiensten moeten van het verlaagde tarief kunnen profiteren. Verder wil het Parlement dat goederen waarop momenteel slechts in één lidstaat een verlaagd tarief van toepassing is, van dat tarief kunnen blijven profiteren, indien het verlaagde tarief niet tot concurrentieverstoring leidt. Tenslotte wil het Parlement dat ook de levering van goederen en diensten door liefdadigheidsinstellingen (bijvoorbeeld de levering van hulpmiddelen aan mensen met een handicap) onder het verlaagde BTW-tarief vallen.

Sinds drie jaar is er een experiment gaande waarbij voor arbeidsintensieve diensten een verlaagd BTW-tarief geldt. Lage tarieven zouden de vraag naar deze diensten verhogen en daardoor de werkgelegenheid bevorderen. Verschillende onderzoeken naar de effectiviteit van dit instrument laten echter verschillende resultaten zien. De Europese Commissie stelt nu voor het experiment ten aanzien van de reparatie- en kappersdiensten te beëindigen. Daarnaast stelt de Commissie voor om de lijst van goederen die voor een verlaagd tarief in aanmerking komen te herzien en uit te breiden, en het merendeel van de overgangsregelingen die aan lidstaten waren toegestaan af te schaffen. Het plan van de Commissie behelst een stroomlijning van de tarieven en maakt deel uit van de stappen die worden gezet in de richting van een definitief BTW-stelsel.