EP neemt resolutie aan over bevordering Europees burgerschap

donderdag 20 november 2003, Heide RÜHLE

Heide RÜHLE (GROENEN/EVA, D)

Verslag over het voorstel voor een besluit tot instelling van een communautair actieprogramma ter bevordering van actief Europees burgerschap (civic participation)

 

Doc.: A5-0368/2003

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 20 november 2003

Stemming : 20 november 2003

Verslag aangenomen (371-62-10)

Het Parlement neemt een resolutie aan over een communautair actieprogramma ter bevordering van een actief Europees burgerschap. Het voorstel van de Commissie heeft als doel een rechtsgrond vast te stellen voor subsidies ter bevordering van het Europees burgerschap. Het actieprogramma, dat loopt van 2004 tot 2008, moet steun verlenen aan organisaties die werkzaam zijn op het terrein van het actief Europees burgerschap.

De leden wijzen erop dat het programma moet bijdragen aan het terugbrengen van het democratische deficit van de Unie. MEPs verhogen het budget voor het programma tot € 149.192.300 en pleiten voor uitbreiding van het programma zodat het ook een rechtsbasis aan de infopoints verschaft. Zodoende wil het EP het voortbestaan van de infopoints garanderen. De Europese Commissie heeft de infopoints onlangs laten weten dat zij geen subsidie meer zullen ontvangen voor hun operationele kosten.