EP verwerpt plan voor harmonisatie van benzineaccijnzen

dinsdag 18 november 2003, Piia- Noora KAUPPI

Piia- Noora KAUPPI (EVP/ED, FIN)

Verslag over het voorstel voor een richtlijn houdende wijziging van Richtlijn 92/81/EEG tot vaststelling van een bijzondere belastingregeling voor als motorbrandstof voor commerciële doeleinden gebruikte gasolie en tot geleidelijke onderlinge aanpassing van de accijnzen op benzine en op gasolie

 

Doc.: A5-0383/2003

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 17 november 2003

Stemming : 18 november 2003

Commissievoorstel verworpen, verslag terugverwezen naar de bevoegde parlementaire commissie

Met een grote meerderheid verwerpt het Parlement het voorstel van de Commissie voor een bijzondere belastingregeling voor als motorbrandstof gebruikte gasolie en tot de geleidelijke onderlinge aanpassing van de accijnzen op benzine en gasolie. Volgens het EP is de tijd nog niet rijp voor dit voorstel. Het EP is niet overtuigd van de door de Commissie genoemde positieve gevolgen voor het milieu. Daarnaast acht het Parlement een "element van belastingconcurrentie zeer gezond". Bovendien is het EP van mening dat harmonisatie van de benzineaccijnzen tot grote stijgingen in de benzineprijs, en daarmee tot inflatie in de kandidaat-lidstaten kan leiden.

De Commissie wilde met het voorstel twee categorieën belasting op diesel invoeren en de accijns voor personenauto's (niet-commerciële diesel) aanpassen aan het tarief dat voor loodvrije benzine geldt. Volgens het EP is een systeem met twee tarieven aan de pomp niet praktisch en zet het de deur wijd open voor fraude.

Na verwerping van het voorstel, stemt het Parlement voor terugverwijzing van het verslag naar de economische en monetaire commissie.