EP dringt aan op rechtsmaatregelen (art. 13) n.a.v. Europees Jaar van gehandicapten 2003

donderdag 15 november 2001, Elizabeth LYNNE

Elizabeth LYNNE (ELD, UK)

Voorstel voor een besluit betreffende 2003, Europees Jaar van personen met een handicap

Doc.: A5-0377/2001

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 15 november 2001

Stemming: 15 november 2001

Verslag aangenomen

Het Parlement is blij met het voorstel om 2003 uit te roepen tot het Europees Jaar van de gehandicapten teneinde de integratie van gehandicapten in de maatschappij te bevorderen. Het zal als begrotingsautoriteit 15 miljoen euro voor dit jaar beschikbaar stellen.

De cofinanciering vanuit de EU zou tot 90% en niet slechts tot 80% moeten gaan. Bij het Europese jaar moeten alle betrokkenen worden ingeschakeld: niet-gouvernementele organisaties, charitatieve instellingen, gehandicaptenorganisaties en de sociale partners. Het evaluatieverslag van het Jaar moet duidelijk en helder geschreven worden en voor alle gehandicapten beschikbaar zijn.

Verder zou de Commissie een ontwerprichtlijn moeten opstellen met het anti-discriminatieartikel 13 van het Verdrag als rechtsbasis. Ook wil het EP met ingang van 2004 een actieprogramma voor gehandicapten, om ervoor te zorgen dat de activiteiten van het Europese Jaar worden voortgezet en het gehandicaptenbeleid in de diverse lidstaten beter wordt gecoördineerd.