EP akkoord met Communautaire raamstrategie inzake de gelijkheid van mannen en vrouwen (2001-2005)

woensdag 15 november 2000, Programma in verband met de communautaire raamstrategie inzake de gelijkheid van mannen en vrouwen

Marianne ERIKSSON (EUL/NGL, S)

Programma in verband met de communautaire raamstrategie inzake de gelijkheid van mannen en vrouwen (2001-2005)

Doc.: A5-294/2000

Procedure : Raadpleging

Debat : Verslag zonder debat

Stemming : 15 november 2000

Verslag aangenomen

Het verslag-Eriksson was op 24 oktober terugverwezen naar de commissie rechten van de vrouwen, omdat er nog enkele geschilpunten waren met de Commissie. Met 14 nieuwe compromisamendementen zijn die nu opgelost.

Voor de uitvoering van het programma stelt het EP nu een referentieberag voor van tenminste 50 miljoen euro, hetgeen al het groene licht heeft gekregen van het Franse voorzitterschap. Het EP pleit voor een een Euroepse week van gelijke kansen. Een van de thema's zou de bestrijding van geweld tegen vrouwen en kinderen kunnen zijn. Verder wil het EP dat de Commissie voor een permanente follow-up zorgt en het programma regelmatig evalueert.

Tot slot vindt het EP dat vrouwen nog maar weinig vertegenwoordigd zijn op alle niveaus en met name het lokale niveau. Het wil ook de deelname van vrouwen aan internaitonale missies versterken. Maar op grond van artikel 13 van het Verdrag heeft de Commissie laten weten dat het programma niet toegepast kan worden op derde landen, ook niet de kandidaat-landen, zoals rapporteur Eriksson had gewild.