Raad voor Openbaar Bestuur adviseert verandering van de politieke cultuur

maandag 26 september 2005

Om de werking van de democratie te verbeteren, moet het kabinet de politieke cultuur veranderen, niet een nieuwe politieke structuur ontwikkelen. Dit advies bracht de Raad voor Openbaar Bestuur afgelopen donderdag uit aan het kabinet en de Tweede Kamer.

De Raad van Openbaar bestuur brengt dit advies op eigen initiatief uit naar aanleiding van het uitblijven van een aantal bestuurlijke vernieuwingen, zoals de gekozen burgemeester en een nieuw kiesstelsel. De raad stelt dat de kloof tussen de kiezer en de overheid terecht een zaak is om bezorgd over te zijn, maar deze plannen voor bestuurlijke vernieuwing lossen die kloof niet op. De huidige plannen van D66-minister Pechtold van bestuurlijke vernieuwing zijn te veel gericht op verandering van het politieke bestel en te weinig op verandering van de politieke cultuur.

De raad adviseert een 'herkenbare en aansprekende politiek'. De relatie tussen het kabinet en het parlement zou meer gekenmerkt moeten worden door dualisme. De raad pleit dan ook voor een parlementair zelfonderzoek. Verder kan onze representatieve democratie goed worden aangevuld met het burgerinitiatief, zodat de burgers meer invloed kunnen uitoefenen op de agenda van het parlement. De raad staat terughoudend tegenover institutionele veranderingen, maar onder bepaalde voorwaarden kunnen het correctief referendum en de gekozen burgemeester onze representatieve democratie positief beïnvloeden.

bron: ROB rapport Over de staat van de democratie

 

meer over