Warm mijnwater Heerlen ingezet voor verwarming stadswijken

maandag 14 maart 2005

Op 10 maart is het Mijnwaterproject in het Heerlense Glaspaleis officieel van start gegaan. Dit unieke internationale project gaat onderzoeken of het warme water uit de voormalige steenkolenmijnen in Heerlen en Midlothian in Schotland gebruikt kan worden als een bron van duurzame energie. De Europese Unie ondersteunt het onderzoek met een subsidie.

De mijnen van Heerlen zijn dertig jaar geleden gesloten en de schachten zijn afgedekt met een dikke prop beton. Het water met een temperatuur van 17 ºC tot ca 35 ºC in de diepere lagen wordt sinds de sluiting van de mijnen niet meer opgepompt. Het mijnwater zal gebruikt worden voor de verwarming èn koeling van een tweetal grootschalige nieuwbouwprojecten:

  • Stadspark Oranje Nassau: een integraal ontwikkelingsplan voor de noordzijde van het centrum van Heerlen, met ruim 300 woningen en ongeveer 143.000 m2 bestemd voor kantoren, winkels en openbare gebouwen. De School voor Praktijkonderwijs opent medio 2005 als eerste zijn deuren in het Stadspark: het gebouw is al Mijnwaterproof.
  • Het centrum van het stadsdeel Heerlerheide waar een ingrijpend herinrichtingsproject van start is gegaan: o.a. nieuwbouw van ruim 300 woningen en circa 20.000 m2 voor winkels, een zorgcomplex en openbare gebouwen.

Het Mijnwaterproject is een Europees project van vijf partners uit Nederland en Groot Brittannië. De gemeente Heerlen [Nederland], De gemeente Midlothian [Schotland], Building Research Establishment [BRE, London, Groot-Britannië], Netwerk voor Omgevingskwaliteit [NOK, Gouda, Nederland], Weller Wonen [Heerlen, Nederland]. De totale kosten van het project bedragen 20 miljoen euro. Het EU-subsidieprogramma Interreg IIIB levert hieraan een bijdrage van 48 procent.

Bron: persbericht gemeente Heerlen, 10 maart 2005