In 2007 binnen eigen gemeente stemmen in willekeurig stemlokaal

dinsdag 13 december 2005

Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten en Tweede Kamer in 2007 kunnen kiezers zelf bepalen in welk stemlokaal van hun gemeente zij hun stem willen uitbrengen. Minister Pechtold i wil begin volgend jaar een wijziging van de Kieswet die daarvoor noodzakelijk is aan de Tweede Kamer voorleggen.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 kunnen kiezers al in meer dan de helft van de gemeenten een willekeurig stemlokaal binnenstappen. Dat is nog een experiment. In plaats van een oproepingskaart ontvangen de kiezers een stempas.

Met de invoering van het 'Stemmen in een willekeurig stemlokaal' kan een gemeente creatiever omgaan met het inrichten van stemlokalen. Zo kan een gemeente op drukke punten zoals stations en winkelcentra een stemlokaal inrichten. Ook kan met een mobiel stemlokaal het stemmen voor minder mobiele stemmers makkelijk gemaakt worden.

In 2007 wil de minister ook verder experimenteren met het stemmen via de telefoon en internet. Kiezers in het buitenland zullen hieraan meedoen. Na evaluatie van dat experiment zal de minister onderzoeken in hoeverre internetstemmen binnen Nederland in een behoefte kan voorzien.

bron: brief minister aan Tweede Kamer


meer over

verwant nieuws

externe link