Kiezen in willekeurig stemlokaal succes

maandag 12 juni 2006

De proef bij de gemeenteraadsverkiezingen dat burgers in een stembureau naar keuze kunnen stemmen, is aangeslagen. In gemeenten die aan deze proef deelnamen, lag de opkomst hoger dan in gemeenten die niet aan de proef meededen. Zowel kiezers als de deelnemende gemeenten waren enthousiast. Punt van aandacht is nog wel de stempas. Die zou in een enveloppe moeten worden verstuurd en moeten worden voorzien van echtheidskenmerken.

Eén en ander blijkt uit de rapportage die minister Pechtold i van Bestuurlijke Vernieuwing naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Onderdeel van het experiment was ook dat gemeenten extra stemlokalen kunnen inrichten, bijvoorbeeld bij stations, winkelcentra en scholen. Ook van deze mogelijkheid werd veel gebruik gemaakt. Al met al kregen ruim 7,3 miljoen kiesgerechtigden in 239 gemeenten de gelegenheid hun stem ergens anders dan in hun eigen stemlokaal uit te brengen.

De minister heeft nu een voorstel tot wetswijziging bij de Tweede Kamer ingediend. Daarmee zou stemmen in een willekeurig stemlokaal landelijk ingevoerd moeten worden met ingang van de Tweede-Kamerverkiezingen in mei 2007.

bron: persbericht ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties


meer over

verwant nieuws