Pechtold wil fundamenteel debat over EU
11 maart 2008, debat - Alexander Pechtold i (D66) vindt een fundamenteel debat over de EU nodig. In een motie vraagt hij staatssecretaris Timmermans i van Buitenlandse Zaken een voorzet te geven met een visie op de EU in 2030. Die is daartoe bereid.
In 2005 zei de Nederlandse bevolking bij referendum massaal "nee" tegen de Europese grondwet. De WRR heeft onderzocht hoe de kloof tussen EU en burger te dichten valt. Een oplossing is een fundamenteel debat over Europa. Pechtold vraagt het kabinet dan ook bij motie om een visie op de "EU in 2030". Staatssecretaris Timmermans zegt die motie met plezier uit te zullen voeren.
B-merk "Hoe komt het dat mensen denken dat 80% van de wetten uit Brussel komt", zo vraagt Pechtold. De burgers moeten volgens hem snel meer informatie krijgen over de EU. Volgens SP'er Van Bommel i is "de EU een B-merk". Nederland raakt volgens hem zonder dat burgers het merken steeds meer macht kwijt aan Europa. Van der Staaij i (SGP) ziet niet hoe de EU mensen kan bezielen. Volgens staatssecretaris Timmermans bestaat Europa echter bij de gratie van het joods-christelijke erfgoed.
Preferendum
Een "preferendum", een andere oplossing van de WRR, vraagt burgers in een vroeg stadium een oordeel over een voorstel. Dat loopt de politieke partijen alleen maar voor de voeten, volgens Van Bommel en Ten Broeke i (VVD). Pechtold ziet meer in een raadgevend referendum. De Kamer eerder bij Europese zaken betrekken, is de oplossing van CDA'er Ormel i en Blom i (PvdA). Dat het kabinet alleen met Brussel mag praten na overleg met de Kamer, gaat hen te ver.
Behandelingsvoorbehoud
Een behandelingsvoorbehoud valt in goede aarde bij Ten Broeke, Van Bommel, De Roon i (PVV) en Wiegman i (ChristenUnie). De regering moet dan voortaan eerst langs de Kamer voordat zij met de EU praat. Volgens Blom is dit praktisch onmogelijk: "Nederland wordt zo het lachertje van de EU". Een behandelingsvoorbehoud biedt naar de mening van staatssecretaris Timmermans weinig nieuws. "De Kamer moet bovendien alleen op hoofdlijnen willen meepraten".
De Kamer stemt 18 maart over de motie.