'Nog niet praten over herbenoeming Barroso'
BRUSSEL (ANP) - Staatssecretaris Frans Timmermans i (Europese Zaken) vindt het ,volstrekt prematuur' om nu te discussiëren over herbenoeming van voorzitter Jose Manuel Barroso i van de Europese Commissie i.
,,Aan zo'n discussie zijn we nog lang niet toe'', zei Timmermans donderdag naar aanleiding van de steun die de Italiaanse premier Silvio Berlusconi dinsdag uitsprak voor herbenoeming van Barroso.
De 52-jarige Barroso geeft sinds 2004 leiding aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Zijn termijn loopt november 2009 af. Volgens ingewijden wil Barroso graag doorgaan. Hij maakt veel kans, omdat zijn christendemocratische partijgenoten de meerderheid vormen onder de regeringsleiders en de grootste fractie zijn in het Europarlement i.
Staatssecretaris Timmermans wil spreken over eventuele herbenoeming na de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni. Bovendien moet eerst duidelijk zijn of dan het huidige EU-verdrag geldt of het nieuwe Verdrag van Lissabon. ,,Dat maakt wat uit'', zei Timmermans. Het nieuwe verdrag creëert onder meer de functie van een EU-president, die moet zorgen voor eenheid onder de EU-landen.
,,Het is volstrekt prematuur om nu op welke functie dan ook voor te sorteren'', zei Timmermans in Brussel in de marge van beraad over de Europese begroting.
De PvdA in het Europees Parlement noemt het ongepast dat Barroso nu al lobbyt voor zijn herbenoeming. Jan Marinus Wiersma i (PvdA), vicevoorzitter van de socialistische fractie in het Europarlement, vreest dat Barroso niet meer objectief kan werken als hij zo voor zichzelf bezig is.
,,Sowieso is het vreemd dat hij niet wacht op de Europese verkiezingen'', zegt Wiersma. Volgens hem heeft Barroso Europa niet echt socialer gemaakt. ,,Hij krijgt van ons niet zo'n grote voldoende dat hij nu al onze steun voor herbenoeming verdient.''
Europarlementslid Sophie in 't Veld i (D66) is vooralsnog tegen herbenoeming. Ze stemde al niet voor de benoeming van Barroso in 2004. ,,En hij heeft nog niets getoond om me van gedachten te doen veranderen. Hij bezwoer destijds met de hand op zijn hart dat grondrechten zijn eerste prioriteit zijn. Maar hij heeft ze juist aangetast, door allerlei privacyschendingen toe te staan.''