Gesprek met de President van Letland, Valdis Zatlers, over de financiële crisis en de gaskwestie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 19 januari 2009, 13:59.

De President van Letland, Valdis Zatlers, tijdens zijn toespraak in het hemicycle op 13 januari 2009

Vorige week sprak de President van Letland, Valdis Zatlers, als eerste staatshoofd in 2009 de parlementsleden i toe tijdens de plenaire vergadering i. Wij vroegen hem naar zijn mening over de economische crisis, energiezekerheid i, de lage steun onder de Letse bevolking voor het EU-lidmaatschap en zijn verwachtingen voor de verkiezingen van het Europees Parlement i in juni.

Hoe heeft het EU-lidmaatschap de capaciteit van Letland beïnvloed om de financiële crisis het hoofd te bieden?

Het lidmaatschap i van de Europese Unie i heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de financiële crisis. Het is essentieel dat Letland in deze situatie niet alleen komt te staan. Letland is zeer dankbaar voor deze uitdrukking van solidariteit.

Hoe beïnvloedt de crisis uw mening over de invoering van de euro in Letland?

In deze omstandigheden is het één van de belangrijkste nationale strategische doelstellingen geworden om stabiliteit op lange termijn van de Letse economie en het financiële systeem te bevorderen. Daarom is de invoering van de euro in 2012 een prioriteit op middellange termijn van de Letse economie.

Hoe ziet u het huidige gasconflict tussen Rusland en Oekraïne?

De recente gebeurtenissen tonen aan dat het belang van kwesties betreffende energiezekerheid elke dag groter wordt en zij kunnen niet van de situatie in de wereld worden losgekoppeld. Energiebeleid is niet enkel meer een kwestie op nationaal niveau, een gemeenschappelijk energiebeleid van de EU en de ontwikkeling van een echt geïntegreerde en gediversifieerde Europese energiemarkt is noodzakelijk.

Onderzoek naar de publieke opinie laten zien dat slechts 27% van de bevolking in Letland instemt met het EU-lidmaatschap. Hoe verklaart u dit?

De steun voor de Europese Unie en de steun voor de overheid hebben altijd een sterke samenhang gehad. Als de burgers niet tevreden zij met hun economische situatie, zijn zij ook ontevreden met het politieke bestuur. Jammer genoeg ook met de EU.

Letland

  • Letland werd in 2004 lid van de Europese Unie, is gelegen aan de Oostzee en heeft 2,3 miljoen inwoners. Het land is bijzonder geraakt door de economische crisis. Letland is voor 100% van haar gasbehoefte afhankelijk van Rusland.

De burgers van Letland denken nog steeds dat de hoeveelheid informatie over de EU niet volstaat. Hoewel er geen gebrek aan informatie is, is er nog steeds een actieve betrokkenheid van de bevolking nodig om het te vinden en te begrijpen.

Hier zie ik een belangrijke rol van het Europees Parlement, omdat het Parlement een directe link tussen de Europese burgers en de Europese Unie is. De leden van het Europees Parlement zijn degenen die de rol van Europa het beste aan burgers kunnen uitleggen.

Wat verwacht u van de verkiezingen van het Europees Parlement in 2009?

Ik ben optimistisch. Ik geloof dat de verkiezingen van het Europees Parlement een impuls aan de leden zullen geven om actiever met hun kiezers te werken evenals voor de burgers om actiever te worden in het begrijpen van de rol die de Europese Unie in hun leven speelt.

Ik geloof dat parlementsleden van de volgende parlementaire termijn een nog grotere verantwoordelijkheid naar de kiezers toe hebben dan nu het geval is, aangezien de rol en functies van het Europees Parlement zich zullen uitbreiden. De institutionele hervormingen in de Europese Unie zijn nodig en ik ben zeker dat zij zullen gebeuren en de rol van het Europees Parlement nog meer zullen versterken.