OESO en Wereldbank schetsen somber beeld
O v e r z i c h t AMSTERDAM (ANP) - De leiders van de G20 zijn voor hun economische topontmoeting van donderdag nog eens met hun neus op de feiten gedrukt. Volgens de Wereldbank en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaat de wereldeconomie nog harder achteruit dan eerder al werd aangenomen.
De OESO voorspelde dinsdag dat de economieën van de ontwikkelde landen dit jaar met gemiddeld 4,3 procent zullen krimpen. Voor de eurozone voorziet de denktank een gemiddelde achteruitgang van 4,1 procent, de Amerikaanse economie krimpt waarschijnlijk met 4 procent. Door de recessie heeft volgend jaar naar verwachting een op de tien werknemers in de OESO-landen geen baan.
De Wereldbank waarschuwde op zijn beurt dat de wereldeconomie dit jaar in zijn geheel 1,7 procent kleiner wordt. Dat is de eerste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Volgens de ontwikkelingsbank zakt de internationale handel met ruim 6 procent in.
De economieën van de opkomende landen groeien dit jaar nog wel, maar slechts met 2,1 procent. Dat is nog maar de helft van de groei die de Wereldbank in november voor deze groep voorspelde.
Beide instituten houden het er voorlopig op dat de internationale economie volgend jaar voorzichtig zal herstellen. Ze waarschuwen echter allebei dat de risico's die dit herstel bedreigen groot zijn. Zo kan de recessie de gezondheid van de financiële sector nog verder uithollen dan nu al wordt gedacht. Daarnaast bestaat de kans dat de verschillende overheidsmaatregelen om de economie te stimuleren niet zo goed zullen uitpakken als wordt gehoopt.