Richtlijn 2009/42/EG van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 betreffende de statistiek van het zeevervoer van goederen en personen (Herschikking) (Voor de EER relevante tekst)
Inhoudsopgave van deze pagina:
6.6.2009 |
NL |
Publicatieblad van de Europese Unie |
L 141/29 |
RICHTLIJN 2009/42/EG VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD
van 6 mei 2009
betreffende de statistiek van het zeevervoer van goederen en personen
(Herschikking)
(Voor de EER relevante tekst)
HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE
Gelet op het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap, en met name op artikel 285, lid 1,
Gezien het voorstel van de Commissie,
Handelend volgens de procedure van artikel 251 van het Verdrag (1),
Overwegende hetgeen volgt:
(1) |
Richtlijn 95/64/EG van de Raad van 8 december 1995 betreffende de statistiek van het zeevervoer van goederen en personen (2) is herhaaldelijk en ingrijpend gewijzigd (3). Aangezien nieuwe wijzigingen nodig zijn, dient ter wille van de duidelijkheid tot herschikking van deze richtlijn te worden overgegaan. |
(2) |
De Commissie (Eurostat) moet voor de tenuitvoerlegging van de taken die haar in het kader van het communautair zeevervoerbeleid zijn toevertrouwd, beschikken over vergelijkbare, betrouwbare, synchrone en periodieke statistieken over de omvang en de ontwikkeling van het zeevervoer van goederen en personen naar en uit de Gemeenschap, tussen lidstaten en binnen de lidstaten. |
(3) |
Tevens is er het belang van een goede kennis van de zeevervoermarkt voor de lidstaten en de economische subjecten. |
(4) |
Door het verzamelen van communautaire statistische gegevens op een vergelijkbare of geharmoniseerde basis kan een geïntegreerd stelsel worden opgezet aan de hand waarvan betrouwbare, verenigbare en bijgewerkte gegevens kunnen worden verkregen. |
(5) |
De gegevens over het zeevervoer van goederen en personen moeten tussen de lidstaten onderling en tussen de verschillende wijzen van vervoer vergelijkbaar worden gemaakt. |
(6) |
Overeenkomstig het subsidiariteitsbeginsel, is de totstandbrenging van gezamenlijke statistische normen aan de hand waarvan geharmoniseerde gegevens kunnen worden opgesteld, een maatregel die alleen op communautair niveau doeltreffend kan worden uitgevoerd, en zal de verzameling van statistische gegevens in elke lidstaat gebeuren onder toezicht van de organisaties en instellingen die voor het opstellen van de officiële statistieken bevoegd zijn. |
(7) |
De voor de uitvoering van deze richtlijn vereiste maatregelen moeten worden vastgesteld overeenkomstig Besluit 1999/468/EG van de Raad van 28 juni 1999 tot vaststelling van de voorwaarden voor de uitoefening van de aan de Commissie verleende uitvoeringsbevoegdheden (4). |
(8) |
In het bijzonder moet de Commissie de bevoegdheid worden gegeven om bepaalde uitvoeringsbepalingen van deze richtlijn vast te stellen. Daar het maatregelen van algemene strekking betreft tot wijziging van niet-essentiële onderdelen van deze richtlijn, onder meer door haar aan te vullen met nieuwe niet-essentiële onderdelen, moeten zij volgens de in artikel 5 bis van Besluit 1999/468/EG bepaalde regelgevingsprocedure met toetsing worden vastgesteld. |
(9) |
Daar de in deze richtlijn opgenomen nieuwe onderdelen alleen de comitéprocedure betreffen, is omzetting ervan door de lidstaten niet nodig. |
(10) |
Deze richtlijn dient de verplichtingen van de lidstaten met betrekking tot de in bijlage IX, deel B, genoemde termijnen voor omzetting in nationaal recht van de aldaar genoemde richtlijn onverlet te laten, |
HEBBEN DE VOLGENDE RICHTLIJN VASTGESTELD:
Artikel 1
Opstelling van een statistiek
De lidstaten stellen een communautaire statistiek op van het vervoer van goederen en personen door schepen die havens aandoen welke zich op hun grondgebied bevinden.
Artikel 2
Definities
Voor de toepassing van deze richtlijn wordt verstaan onder:
-
a)„zeevervoer van goederen en personen”: het transport van goederen en personen met schepen op trajecten die geheel of gedeeltelijk op zee plaatsvinden.
Het toepassingsgebied van deze richtlijn omvat eveneens goederen die
De ter beschikking van schepen gestelde ruimten en bevoorradingsmagazijnen zijn uitgesloten van het toepassingsgebied van deze richtlijn;
-
b)„zeeschepen”: andere schepen dan die welke uitsluitend varen op de binnenwateren of op wateren binnen of nauw grenzend aan beschutte wateren of zones waar de havenvoorschriften van toepassing zijn.
Vissersvaartuigen en fabrieksschepen voor visverwerking, schepen voor boring en winning, sleepboten, duwboten, baggermolens, schepen voor onderzoek en opsporing, oorlogsschepen en vaartuigen die uitsluitend voor niet-commerciële doeleinden worden gebruikt, vallen niet onder deze richtlijn;
-
c)„haven”: plaats waar zich installaties bevinden waardoor koopvaardijschepen kunnen aanmeren, goederen kunnen lossen of laden, passagiers aan boord kunnen nemen of aan land brengen;
-
d)„nationaliteit van de zeevervoerondernemer”: de nationaliteit van het land waar het reële centrum van de handelsactiviteit van de vervoerondernemer is gevestigd;
-
e)„zeevervoerondernemer”: elke persoon door wie of namens wie een overeenkomst voor het vervoer van goederen of personen over zee met een verlader of een passagier wordt gesloten.
Artikel 3
Kenmerken van de te verzamelen gegevens
-
1.De lidstaten verzamelen de gegevens die betrekking hebben op:
a) |
informatie over goederen en personen; |
b) |
informatie over het schip. |
Schepen met een brutotonnage van minder dan 100 kunnen worden uitgezonderd van het verzamelen van gegevens.
-
2.De kenmerken van de te verzamelen gegevens, dat wil zeggen de statistische variabelen van elk gebied, de nomenclaturen voor de classificatie ervan, alsmede de waarnemingsfrequentie, staan in de bijlagen I tot en met VIII vermeld.
-
3.Bij het verzamelen van de gegevens wordt zoveel mogelijk uitgegaan van beschikbare bronnen, zodat het werk voor de respondenten wordt beperkt.
-
4.De Commissie past de kenmerken van de te verzamelen gegevens en van de inhoud van de bijlagen I tot en met VIII aan de economische en technische ontwikkelingen aan voor zover deze aanpassing geen aanzienlijke verhoging van de kosten voor de lidstaten en/of de belasting van de respondenten tot gevolg heeft.
Die maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze richtlijn beogen te wijzigen door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 10, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.
Artikel 4
Havens
-
1.Voor de toepassing van deze richtlijn stelt de Commissie een lijst van havens op die per land en per kustgebied zijn gecodeerd en geregistreerd.
Die maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze richtlijn beogen te wijzigen door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 10, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.
-
2.Elke lidstaat kiest op de in lid 1 bedoelde lijst de havens die jaarlijks meer dan één miljoen ton goederen verwerken of meer dan 200 000 passagiers registreren.
Voor elke gekozen haven worden gedetailleerde gegevens verstrekt overeenkomstig bijlage VIII voor de categorieën (goederen, passagiers) waarvoor aan het selectiecriterium wordt voldaan en, in voorkomend geval, beknopte gegevens voor de andere categorie.
-
3.Voor de havens die op de lijst staan en die niet zijn gekozen, worden beknopte gegevens verstrekt overeenkomstig bijlage VIII, „Gegevensverzameling A3”.
Artikel 5
Nauwkeurigheid van de statistiek
Bij het ontwikkelen van de gegevensverzamelingsmethoden moet ervoor worden gezorgd dat de communautaire statistische gegevens over het zeevervoer voldoende nauwkeurig zijn voor alle in bijlage VIII beschreven statistische gegevensverzamelingen.
De Commissie stelt de normen inzake nauwkeurigheid vast.
Die maatregelen, die niet-essentiële onderdelen van deze richtlijn beogen te wijzigen door haar aan te vullen, worden vastgesteld volgens de in artikel 10, lid 3, bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.
Artikel 6
Verwerking van de resultaten van het verzamelen van de gegevens
De lidstaten verwerken de overeenkomstig artikel 3 verzamelde statistische gegevens zodanig, dat vergelijkbare statistieken met de in artikel 5 bedoelde nauwkeurigheid worden verkregen.
Artikel 7
Verstrekking van de resultaten van het verzamelen van de gegevens
-
1.De lidstaten verstrekken aan de Commissie (Eurostat) de resultaten van het verzamelen van de gegevens als bedoeld in artikel 3, met inbegrip van de gegevens die door de lidstaten vertrouwelijk zijn verklaard krachtens de nationale wetgeving of nationale praktijk met betrekking tot de statistische geheimhouding, overeenkomstig Verordening (EG) nr. 223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 11 maart 2009 betreffende de Europese statistiek (5).
-
2.De resultaten worden verstrekt overeenkomstig de in bijlage VIII omschreven structuur van de statistische gegevensverzamelingen. De technische details betreffende de verstrekking van de resultaten worden vastgesteld volgens de in artikel 10, lid 2, bedoelde beheersprocedure.
-
3.De resultaten worden verstrekt binnen vijf maanden vanaf het einde van de waarnemingsperiode voor gegevens met een kwartaalfrequentie, en binnen acht maanden voor gegevens met een jaarfrequentie.
De eerste gegevensverstrekking heeft betrekking op het eerste kwartaal van 1997.
Artikel 8
Verslagen
De lidstaten verstrekken de Commissie (Eurostat) alle informatie over de methoden die voor het opstellen van de gegevens worden gebruikt. Zij delen in voorkomend geval eveneens wezenlijke veranderingen in de gehanteerde gegevensverzamelingsmethoden mee.
Artikel 9
Verspreiding van de statistische gegevens
De Commissie (Eurostat) verspreidt de passende statistische gegevens met een periodiciteit die overeenkomt met die van de overbrenging van resultaten.
De regels voor het bekendmaken en verspreiden van de statistische gegevens door de Commissie (Eurostat), worden vastgesteld volgens de in artikel 10, lid 2, bedoelde beheersprocedure.
Artikel 10
Comitéprocedure
-
1.De Commissie wordt bijgestaan door het bij Verordening (EG) nr. 223/2009 opgerichte Comité voor het Europees statistisch systeem.
-
2.Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn de artikelen 4 en 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van artikel 8 van dat besluit.
De in artikel 4, lid 3, van Besluit 1999/468/EG bedoelde termijn wordt vastgesteld op drie maanden.
-
3.Wanneer naar dit lid wordt verwezen, zijn artikel 5 bis, leden 1 tot en met 4, en artikel 7 van Besluit 1999/468/EG van toepassing, met inachtneming van artikel 8 van dat besluit.
Artikel 11
Mededeling van nationale bepalingen
De lidstaten delen de Commissie de tekst mede van de belangrijkste bepalingen van intern recht die zij op het door de onderhavige richtlijn bestreken gebied vaststellen.
Artikel 12
Intrekking
Richtlijn 95/64/EG, zoals gewijzigd bij de in bijlage IX, deel A, genoemde besluiten, wordt ingetrokken, onverminderd de verplichtingen van de lidstaten met betrekking tot de in bijlage IX, deel B, genoemde termijnen voor omzetting in nationaal recht van de aldaar genoemde richtlijn.
Verwijzingen naar de ingetrokken richtlijn gelden als verwijzingen naar de onderhavige richtlijn en worden gelezen volgens de concordantietabel in bijlage X.
Artikel 13
Inwerkingtreding
Deze richtlijn treedt in werking op de twintigste dag volgende op die van haar bekendmaking in het Publicatieblad van de Europese Unie.
Artikel 14
Adressaten
Deze richtlijn is gericht tot de lidstaten.
Gedaan te Straatsburg, 6 mei 2009.
Voor het Europees Parlement
De voorzitter
H.-G. PÖTTERING
Voor de Raad
De voorzitter
-
J.KOHOUT
-
Advies van het Europees Parlement van 21 oktober 2008 (nog niet bekendgemaakt in het Publicatieblad) en besluit van de Raad van 23 april 2009.
-
Zie bijlage IX, deel A.
BIJLAGE I
VARIABELEN EN DEFINITIES
-
1.Statistische variabelen
-
a)Inlichtingen over goederen en passagiers
— |
Brutogewicht van de goederen in ton; |
— |
vrachttype, overeenkomstig de classificatie in bijlage II; |
— |
beschrijving van de goederen, onder gebruikmaking van de classificatie in bijlage III; |
— |
haven van aangifte; |
— |
richting van de beweging, inkomend of uitgaand; |
— |
voor inkomende goederen: de laadhaven (m.a.w. de haven waar de lading op het schip waarmee zij in de haven van aangifte is aangekomen, werd geladen) op basis van de havens in de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) die zijn genoemd in de lijst van havens en, buiten de EER-landen, van de havens in de in bijlage IV beschreven kustgebieden; |
— |
voor uitgaande goederen: de loshaven (m.a.w. de haven waar de lading van het schip waarmee zij de haven van aangifte heeft verlaten, moet worden gelost) op basis van de havens in de EER-landen die zijn genoemd in de lijst van havens en, buiten de EER-landen, van de havens in de in bijlage IV beschreven kustgebieden; |
— |
aantal passagiers dat een overtocht begint of beëindigt en aantal cruisepassagiers op cruise-excursie. |
Voor per container of met roro-eenheden vervoerde goederen moeten de volgende aanvullende kenmerken worden opgegeven:
— |
totaal aantal containers (beladen of leeg); |
— |
aantal lege containers; |
— |
totaal aantal roro-eenheden, beladen of leeg; |
— |
aantal lege roro-eenheden. |
-
b)Inlichtingen over de schepen
— |
Aantal schepen; |
— |
draagvermogen of brutotonnage van de schepen; |
— |
land of grondgebied waar de schepen zijn geregistreerd, overeenkomstig de classificatie in bijlage V; |
— |
scheepstype, overeenkomstig de classificatie in bijlage VI; |
— |
grootteklasse van de schepen, overeenkomstig de classificatie in bijlage VII. |
-
2.Definities
a) |
„Container”: onderdeel van het vervoerapparaat:
|
b) |
„Roro-eenheid”: verrijdbare voorziening voor het vervoeren van goederen, zoals een vrachtwagen, aanhangwagen of oplegger, die op een schip kan worden gereden of gesleept. Deze definitie omvat aanhangwagens die deel uitmaken van de haven- of scheepsuitrusting. Classificaties moeten VN/ECE-aanbeveling nr. 21 „Codes for types of cargo, packages and packaging materials” volgen. |
c) |
„Containervracht”: beladen of lege containers die worden geladen op of gelost van het schip dat ze over zee vervoert. |
d) |
„Roro-vracht”: goederen — al dan niet in een container — in roro-eenheden, en roro-eenheden die op of van het schip dat ze over zee vervoert, worden gereden. |
e) |
„Brutogewicht van de goederen”: vervoerde goederen in ton, inclusief verpakking maar exclusief het leeggewicht van de containers en roro-eenheden. |
f) |
„Draagvermogen (DWT)”: het verschil in ton tussen de waterverplaatsing van een schip op de zomerlastlijn in water met een soortelijk gewicht van 1,025 en het leeggewicht van het schip, dat wil zeggen de waterverplaatsing in ton van het schip zonder vracht, zonder brandstof of smeerolie, zonder ballastwater, zonder vers water of drinkwater in de tanks, zonder proviand, zonder passagiers of bemanningsleden en zonder hun persoonlijke bezittingen. |
g) |
„Brutotonnage”: de maat voor de totale grootte van een schip, bepaald overeenkomstig het Internationaal Verdrag betreffende de meting van schepen van 1969. |
h) |
„Cruisepassagier”: een zeereiziger die een zeereis op een cruiseschip maakt. Reizigers op dagexcursie zijn uitgezonderd. |
i) |
„Cruiseschip”: passagiersschip dat de reizigers een volledige toeristische service aanbiedt. Alle reizigers hebben een hut. Er zijn faciliteiten voor recreatie aan boord. Schepen die gewone veerdiensten exploiteren, zijn uitgezonderd, zelfs als sommige reizigers de dienstverlening als cruisedienst beschouwen. Ook vrachtschepen die een zeer beperkt aantal reizigers met een eigen hut kunnen meenemen, zijn eveneens uitgezonderd. Schepen die alleen voor dagexcursies dienen, zijn eveneens uitgezonderd. |
j) |
„Cruise-excursie”: een kort bezoek van een cruisepassagier aan een toeristische attractie vanuit een haven, terwijl een hut aan boord gereserveerd blijft. |
BIJLAGE II
CLASSIFICATIE VAN HET VRACHTTYPE
Categorie (1) |
Code één cijfer |
Code twee cijfers |
Omschrijving |
Tonnage |
Aantal |
Vloeibare bulk |
1 |
1X |
Vloeibare bulkgoederen (geen vrachteenheid) |
X |
|
11 |
Vloeibaar gas |
X |
|||
12 |
Ruwe aardolie |
X |
|||
13 |
Aardolieproducten |
X |
|||
19 |
Andere vloeibare bulkgoederen |
X |
|||
Droge bulk |
2 |
2X |
Droge bulkgoederen (geen vrachteenheid) |
X |
|
21 |
Ertsen |
X |
|||
22 |
Steenkool |
X |
|||
23 |
Landbouwproducten (bv. granen, soja, tapioca) |
X |
|||
29 |
Andere droge bulkgoederen |
X |
|||
Containers |
3 |
3X |
Grote containers |
X (2) |
X |
31 |
Vrachteenheden van 20 voet |
X (2) |
X |
||
32 |
Vrachteenheden van 40 voet |
X (2) |
X |
||
33 |
Vrachteeenheden > 20 voet en < 40 voet |
X (2) |
X |
||
34 |
Vrachteenheden > 40 voet |
X (2) |
X |
||
Roro (met eigen beweegkracht) |
5 |
5X |
Roro-eenheden met eigen beweegkracht |
X |
X |
51 |
Wegvoertuigen voor goederenvervoer, met aanhangwagens |
X (2) |
X |
||
52 |
Personenauto's en motorfietsen, met aanhangwagens of caravans |
X (3) |
|||
53 |
Touringcars |
X (3) |
|||
54 |
Voor de verkoop bestemde voertuigen (inclusief invoer/uitvoer motorvoertuigen) |
X |
X (3) |
||
56 |
Levende dieren |
X |
X (3) |
||
59 |
Andere roro-eenheden met eigen beweegkracht |
X |
X |
||
Roro (zonder eigen beweegkracht) |
6 |
6X |
Roro-eenheden zonder eigen beweegkracht |
X |
X |
61 |
Niet-begeleide aanhangwagens en opleggers voor goederenvervoer over de weg |
X (2) |
X |
||
62 |
Niet-begeleide caravans en andere weg-, lanbouw- en industrievoertuigen |
X (3) |
|||
63 |
Spoorwagons, aanhangwagens voor zeevervoer van haven tot haven en zeeschipbakken |
X (2) |
X |
||
69 |
Andere roro-eenheden zonder eigen beweegkracht |
X |
X |
||
Andere algemene vracht (inclusief kleine containers) |
9 |
9X |
Andere niet elders ingedeelde vracht |
X |
|
91 |
Bosbouwproducten |
X |
|||
92 |
IJzer- en staalproducten |
X |
|||
99 |
Andere algemene vracht |
X |
-
Deze categorieën zijn in overeenstemming met VN/ECE-aanbeveling nr. 21.
-
De geregistreerde hoeveelheid is het brutogewicht van de goederen, inclusief verpakking maar exclusief het leeggewicht van de containers en roro-eenheden.
-
Alleen totaal aantal eenheden.
BIJLAGE III
NST 2007
Afdeling |
Omschrijving |
01 |
Producten van de landbouw, jacht en bosbouw, vis en andere visserijproducten |
02 |
Steenkool en bruinkool; ruwe aardolie en aardgas |
03 |
Metaalertsen en andere delfstoffen; turf; uranium en thorium |
04 |
Voedings- en genotmiddelen |
05 |
Textiel en textielproducten; leder en lederwaren |
06 |
Hout, hout- en kurkwaren (m.u.v. meubelen); vlecht- en mandenmakerswerk; pulp, papier en papierwaren; drukwerk en opgenomen media |
07 |
Cokes en geraffineerde aardolieproducten |
08 |
Chemische producten en synthetische of kunstmatige vezels; producten van rubber of kunststof; splijt- en kweekstoffen |
09 |
Overige niet-metaalhoudende minerale producten |
10 |
Metalen in primaire vorm; producten van metaal, andere dan machines en apparaten |
11 |
Machines, apparaten en werktuigen, n.e.g.; kantoormachines en computers; elektrische machines en apparaten, n.e.g.; radio-, televisie- en telecommunicatieapparatuur; medische apparatuur en instrumenten, precisie- en optische instrumenten; uurwerken |
12 |
Transportmiddelen |
13 |
Meubelen: overige industrieproducten, n.e.g. |
14 |
Secundaire grondstoffen; gemeentelijk afval en overig afval |
15 |
Brieven, pakketten |
16 |
Uitrusting en materiaal voor het vervoer van goederen |
17 |
Vervoerde goederen in het kader van particuliere of bedrijfsverhuizingen; separaat van passagiers vervoerde bagage; voor reparatiedoeleinden vervoerde voertuigen; overige niet voor de markt bestemde goederen, n.e.g. |
18 |
Grouped goods: a mixture of types of goods which are transported together |
19 |
Unidentifiable goods: goods which for any reason cannot be identified and therefore cannot be assigned to groups 01–16 |
20 |
Other goods n.e.c. |
BIJLAGE IV
KUSTGEBIEDEN
De te gebruiken classificatie is de geonomenclatuur (de nomenclatuur van landen en gebieden voor de statistieken van de buitenlandse handel van de Gemeenschap en van de handel tussen de lidstaten, die werd vastgesteld volgens artikel 9 van Verordening (EG) nr. 1172/95 van de Raad van 22 mei 1995 betreffende statistieken van het goederenverkeer van de Gemeenschap en haar lidstaten met derde landen (1)) die van kracht is in het jaar waarop de gegevens betrekking hebben.
De code omvat vier cijfers: de ISO-tweelettercode voor elk land uit de bovengenoemde classificatie, gevolgd door twee nullen (bv. code GR00 voor Griekenland), behalve voor de landen die in verscheidene kustgebieden zijn verdeeld en die worden gekenmerkt door een vierde cijfer dat geen nul is (van 1 tot 7), zoals hieronder aangegeven:
Code |
Kustgebied |
FR01 |
Frankrijk: Atlantische Oceaan en Noordzee |
FR02 |
Frankrijk: Middellandse Zee |
FR03 |
Franse overzeese departementen: Frans-Guyana |
FR04 |
Franse overzeese departementen: Martinique en Guadeloupe |
FR05 |
Franse overzeese departementen: Réunion |
DE01 |
Duitsland: Noordzee |
DE02 |
Duitsland: Oostzee |
DE03 |
Duitsland: binnenwateren |
GB01 |
Verenigd Koninkrijk |
GB02 |
Man |
GB03 |
Kanaaleilanden |
ES01 |
Spanje: Atlantische Oceaan (Noord) |
ES02 |
Spanje: Middellandse Zee en Atlantische Oceaan (Zuid), inclusief Balearen en Canarische Eilanden |
SE01 |
Zweden: Oostzee |
SE02 |
Zweden: Noordzee |
TR01 |
Turkije: Zwarte Zee |
TR02 |
Turkije: Middellandse Zee |
RU01 |
Rusland: Zwarte Zee |
RU02 |
Rusland: Oostzee |
RU03 |
Rusland: Azië |
MA01 |
Marokko: Middellandse Zee |
MA02 |
Marokko: West-Afrika |
EG01 |
Egypte: Middellandse Zee |
EG02 |
Egypte: Rode Zee |
IL01 |
Israël: Middellandse Zee |
IL02 |
Israël: Rode Zee |
SA01 |
Saudi-Arabië: Rode Zee |
SA02 |
Saudi-Arabië: Perzische Golf |
US01 |
Verenigde Staten van Amerika: Atlantische Oceaan (Noord) |
US02 |
Verenigde Staten van Amerika: Atlantische Oceaan (Zuid) |
US03 |
Verenigde Staten van Amerika: Golf van Mexico |
US04 |
Verenigde Staten van Amerika: Stille Oceaan (Zuid) |
US05 |
Verenigde Staten van Amerika: Stille Oceaan (Noord) |
US06 |
Verenigde Staten van Amerika: Grote Meren |
US07 |
Puerto Rico |
CA01 |
Canada: Atlantische Oceaan |
CA02 |
Canada: Grote Meren en bovenloop Saint Lawrence |
CA03 |
Canada: Westkust |
CO01 |
Colombia: Noordkust |
CO02 |
Colombia: Westkust |
Met de aanvullende codes |
|
ZZ01 |
Offshore-installaties |
ZZ02 |
Aggregaten en niet elders genoemd |
BIJLAGE V
NATIONALITEIT VAN DE SCHEEPSREGISTRATIE
De te gebruiken classificatie is de geonomenclatuur (de nomenclatuur van de landen en gebieden voor de statistieken van de buitenlandse handel van de Gemeenschap en van de handel tussen de lidstaten, die werd vastgesteld volgens artikel 9 van Verordening (EG) nr. 1172/95) die van kracht is in het jaar waarop de gegevens betrekking hebben.
De code omvat vier cijfers: de ISO-tweelettercode voor elk land uit de bovengenoemde classificatie, gevolgd door twee nullen (bv. code GR00 voor Griekenland), behalve voor de landen die meer dan één register hebben en die worden gekenmerkt door een vierde cijfer dat geen nul is, zoals hieronder aangegeven:
In de gevallen waarin één land verscheidene registers heeft, is de code:
FR01 |
Frankrijk |
FR02 |
Frans Antarctica (waaronder Kerguelen-eilanden) |
IT01 |
Italië — eerste register |
IT02 |
Italië — internationaal register |
GB01 |
Verenigd Koninkrijk |
GB02 |
Man |
GB03 |
Kanaaleilanden |
GB04 |
Gibraltar |
DK01 |
Denemarken |
DK02 |
Denemarken (DIS) |
PT01 |
Portugal |
PT02 |
Portugal (MAR) |
ES01 |
Spanje |
ES02 |
Spanje (Rebeca) |
NO01 |
Noorwegen |
NO02 |
Noorwegen (NIS) |
US01 |
Verenigde Staten van Amerika |
US02 |
Puerto Rico |
BIJLAGE VI
NOMENCLATUUR VAN SCHEEPSTYPES (ICST-COM)
Type |
Scheepscategorieën |
|
10 |
Vloeibare bulk |
Olietanker Chemicaliëntanker Gastanker Sleeptankschip Andere tankschepen |
20 |
Droge bulk |
Bulk/oliecarrier Bulkcarrier |
31 |
Containers |
Volcontainerschip |
32 |
Gespecialiseerde vrachtschepen |
Kangoeroeschip Vrachtschip voor chemicaliën Vrachtschip voor bestraalde splijtstof Vrachtschip voor vee Vrachtschip voor voertuigen Andere gespecialiseerde vrachtschepen |
33 |
Stukgoed, niet-gespecialiseerd |
Koelschip Roro-passagiersschip Roro-containerschip Andere roro-vrachtschepen Combinatieschip stukgoed-passagiers Combinatieschip stukgoed-containers Enkeldeksschip Meerdeksschip |
34 |
Drogeladingschip |
Dekschuit Hopperzuiger Lash/seabee-schuit Open drogeladingschip Gesloten drogeladingschip Andere drogeladingschepen n.e.g. |
35 |
Passagiers |
Passagiersschip (exclusief cruiseschepen) |
36 |
Cruise |
Alleen cruiseschepen |
41 |
Visserij |
Visserijvaartuig (1) Fabrieksschip voor visverwerking (1) |
42 |
Offshoreschepen |
Boor- en exploratieschip (1) Offshorebevoorradingsschip (1) |
43 |
Sleepboot |
Sleepboot (1) Duwboot (1) |
49 |
Diversen |
Baggerboot (1) Onderzoeksschip (1) Andere schepen n.e.g. (1) |
XX |
Onbekend |
Onbekend scheepstype |
-
Valt niet onder deze richtlijn.
BIJLAGE VII
SCHEEPSGROOTTEKLASSEN
in ton draagvermogen (deadweight) (in DWT) of in het brutotonnage (BT)
Deze nomenclatuur heeft uitsluitend betrekking op schepen van 100 brutoton of meer.
Groep |
Benedengrens |
Bovengrens |
||
DWT |
BT |
DWT |
BT |
|
01 |
— |
100 |
tot 499 |
tot 499 |
02 |
500 |
500 |
999 |
999 |
03 |
1 000 |
1 000 |
1 999 |
1 999 |
04 |
2 000 |
2 000 |
2 999 |
2 999 |
05 |
3 000 |
3 000 |
3 999 |
3 999 |
06 |
4 000 |
4 000 |
4 999 |
4 999 |
07 |
5 000 |
5 000 |
5 999 |
5 999 |
08 |
6 000 |
6 000 |
6 999 |
6 999 |
09 |
7 000 |
7 000 |
7 999 |
7 999 |
10 |
8 000 |
8 000 |
8 999 |
8 999 |
11 |
9 000 |
9 000 |
9 999 |
9 999 |
12 |
10 000 |
10 000 |
19 999 |
19 999 |
13 |
20 000 |
20 000 |
29 999 |
29 999 |
14 |
30 000 |
30 000 |
39 999 |
39 999 |
15 |
40 000 |
40 000 |
49 999 |
49 999 |
16 |
50 000 |
50 000 |
79 999 |
79 999 |
17 |
80 000 |
80 000 |
99 999 |
99 999 |
18 |
100 000 |
100 000 |
149 999 |
149 999 |
19 |
150 000 |
150 000 |
199 999 |
199 999 |
20 |
200 000 |
200 000 |
249 999 |
249 999 |
21 |
250 000 |
250 000 |
299 999 |
299 999 |
22 |
300 000 en meer |
300 000 en meer |
— |
— |
N.B.: Indien in het kader van de richtlijn schepen van minder dan 100 brutoton in aanmerking worden genomen, worden deze onder groepscode „99” ingedeeld. |
BIJLAGE VIII
STRUCTUUR VAN DE STATISTISCHE GEGEVENSVERZAMELINGEN
Bij de in deze bijlage gespecificeerde gegevensverzamelingen wordt telkens de frequentie van de door de Gemeenschap gevraagde statistieken van het zeevervoer vastgesteld. Elke gegevensverzameling beschrijft een gekruiste indeling van een beperkt aantal dimensies op verschillende classificatieniveaus, met aggregatie voor alle overige dimensies. Hiervoor zijn statistieken van goede kwaliteit noodzakelijk.
De voorwaarden voor het bijeenbrengen van gegevensverzameling B1 worden door de Raad op voorstel van de Commissie vastgesteld in het licht van de resultaten van het tijdens de in artikel 10 van Richtlijn 95/64/EG bedoelde overgangsperiode van drie jaar verrichte proefonderzoek betreffende de uitvoerbaarheid en de kosten voor de lidstaten en respondenten van het verzamelen van die gegevens.
BEKNOPTE EN GEDETAILLEERDE STATISTIEKEN
— |
De volgende gegevensverzamelingen moeten worden verstrekt voor de havens die zijn gekozen voor goederen en passagiers: A1, A2, B1, C1, D1, E1, F1 en/of F2. |
— |
De volgende gegevensverzamelingen moeten worden verstrekt voor de havens die zijn gekozen voor goederen maar niet voor passagiers: A1, A2, A3, B1, C1, E1, F1 en/of F2. |
— |
De volgende gegevensverzamelingen moeten worden verstrekt voor de havens die zijn gekozen voor passagiers maar niet voor goederen: A3, D1, F1 en/of F2. |
— |
De volgende gegevensverzameling moet worden verstrekt voor de havens die zijn gekozen en voor de havens die niet zijn gekozen (voor goederen of voor passagiers): A3. |
Gegevensverzameling A1 |
: |
Zeevervoer in de voornaamste Europese havens, naar haven, vrachttype en traject |
Frequentie |
: |
Per kwartaal |
Variabelen |
Codestructuur |
Classificatie |
|
Dimensies |
Gegevensverzameling |
Twee alfanumerieke tekens |
A1 |
Referentiejaar |
Vier alfanumerieke tekens |
(bv. 1997) |
|
Referentiekwartaal |
Eén alfanumeriek teken |
(1, 2, 3, 4) |
|
Haven van aangifte |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens gekozen op de lijst van havens |
|
Richting |
Eén alfanumeriek teken |
Inkomend, uitgaand (1, 2) |
|
Laadhaven/loshaven |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens op de lijst van havens |
|
Traject |
Vier alfanumerieke tekens |
Kustgebieden, bijlage IV |
|
Vrachttype |
Eén alfanumeriek teken |
Vrachttype, bijlage II |
|
Gegevens: Brutogewicht van de goederen in ton. |
Gegevensverzameling A2 |
: |
Zeevervoer, behalve in containers of roro-eenheden, in de voornaamste Europese havens, naar haven, vrachttype en traject |
Frequentie |
: |
Per kwartaal |
Variabelen |
Codestructuur |
Classificatie |
|
Dimensies |
Gegevensverzameling |
Twee alfanumerieke tekens |
A2 |
Referentiejaar |
Vier alfanumerieke tekens |
(bv. 1997) |
|
Referentiekwartaal |
Eén alfanumeriek teken |
(1, 2, 3, 4) |
|
Haven van aangifte |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens gekozen op de lijst van havens |
|
Richting |
Eén alfanumeriek teken |
Inkomend, uitgaand (1, 2) |
|
Laadhaven/loshaven |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens op de lijst van havens |
|
Traject |
Vier alfanumerieke tekens |
Kustgebieden, bijlage IV |
|
Vrachttype |
Twee alfanumerieke tekens |
Vrachttype (excl. containers en roro), bijlage II (subcategorieën 1X, 11, 12, 13, 19, 2X, 21, 22, 23, 29, 9X, 91, 92 en 99) |
|
Gegevens: Brutogewicht van de goederen in ton. |
Gegevensverzameling A3 |
: |
Gevraagde gegevens voor gekozen havens en voor havens waarvoor geen gedetailleerde statistieken vereist zijn (zie artikel 4, lid 3) |
Frequentie |
: |
Jaarlijks |
Variabelen |
Codestructuur |
Classificatie |
|||
Dimensies |
Gegevensverzameling |
Twee alfanumerieke tekens |
A3 |
||
Referentiejaar |
Vier alfanumerieke tekens |
(bv. 1997) |
|||
Referentiekwartaal |
Eén alfanumeriek teken |
(0) |
|||
Haven van aangifte |
Vijf alfanumerieke tekens |
Alle havens op de lijst van havens |
|||
Richting |
Eén alfanumeriek teken |
Inkomend, uitgaand (1, 2) |
|||
|
Gegevensverzameling B1 |
: |
Zeevervoer in de voornaamste Europese havens, naar haven, vrachttype, goederen en traject |
Frequentie |
: |
Jaarlijks |
Variabelen |
Codestructuur |
Classificatie |
|
Dimensies |
Gegevensverzameling |
Twee alfanumerieke tekens |
B1 |
Referentiejaar |
Vier alfanumerieke tekens |
(bv. 1997) |
|
Referentiekwartaal |
Eén alfanumeriek teken |
(0) |
|
Haven van aangifte |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens gekozen op de lijst van havens |
|
Richting |
Eén alfanumeriek teken |
Inkomend, uitgaand (1, 2) |
|
Laadhaven/loshaven |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens op de lijst van havens |
|
Traject |
Vier alfanumerieke tekens |
Kustgebieden, bijlage IV |
|
Vrachttype |
Eén alfanumeriek teken |
Vrachttype, bijlage II |
|
Goederen |
Twee alfanumerieke tekens |
Goederenclassificatie, bijlage III |
|
Gegevens: Brutogewicht van de goederen in ton. |
Gegevensverzameling C1 |
: |
Zeevervoer, in containers of roro-eenheden, in de voornaamste Europese havens, naar haven, vrachttype, traject en beladingstoestand |
Frequentie |
: |
Per kwartaal |
Variabelen |
Codestructuur |
Classificatie |
|||
Dimensies |
Gegevensverzameling |
Twee alfanumerieke tekens |
C1 |
||
Referentiejaar |
Vier alfanumerieke tekens |
(bv. 1997) |
|||
Referentiekwartaal |
Eén alfanumeriek teken |
(1, 2, 3, 4) |
|||
Haven van aangifte |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens gekozen op de lijst van havens |
|||
Richting |
Eén alfanumeriek teken |
Inkomend, uitgaand (1, 2) |
|||
Laadhaven/loshaven |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens op de lijst van havens |
|||
Traject |
Vier alfanumerieke tekens |
Kustgebieden, bijlage IV |
|||
Vrachttype |
Twee alfanumerieke tekens |
Vrachttype (alleen containers en roro), bijlage II (subcategorieën 3X, 31, 32, 33, 34, 5X, 51, 52, 53, 54, 56, 59, 6X, 61, 62, 63 en 69) |
|||
|
Gegevensverzameling D1 |
: |
Personenvervoer in de voornaamste Europese havens, naar traject en nationaliteit van de scheepsregistratie |
Frequentie |
: |
Per kwartaal |
Variabelen |
Codestructuur |
Classificatie |
|
Dimensies |
Gegevensverzameling |
Twee alfanumerieke tekens |
D1 |
Referentiejaar |
Vier alfanumerieke tekens |
(bv. 1997) |
|
Referentiekwartaal |
Eén alfanumeriek teken |
(1, 2, 3, 4) |
|
Haven van aangifte |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens gekozen op de lijst van havens |
|
Richting |
Eén alfanumeriek teken |
Inkomend, uitgaand (1, 2) |
|
Laadhaven/loshaven |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens op de lijst van havens |
|
Traject |
Vier alfanumerieke tekens |
Kustgebieden, bijlage IV |
|
Nationaliteit van de scheepsregistratie |
Vier alfanumerieke tekens |
Nationaliteit van de scheepsregistratie, bijlage V |
|
Gegevens: Aantal passagiers, exclusief cruisepassagiers die een cruise aanvatten en beëindigen en cruisepassagiers op excursie. |
Gegevensverzameling E1 |
: |
Zeevervoer in de voornaamste Europese havens, naar haven, vrachttype, traject en nationaliteit van de scheepsregistratie |
Frequentie |
: |
Jaarlijks |
Variabelen |
Codestructuur |
Classificatie |
|
Dimensies |
Gegevensverzameling |
Twee alfanumerieke tekens |
E1 |
Referentiejaar |
Vier alfanumerieke tekens |
(bv. 1997) |
|
Referentiekwartaal |
Eén alfanumeriek teken |
(0) |
|
Haven van aangifte |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens gekozen op de lijst van havens |
|
Richting |
Eén alfanumeriek teken |
Inkomend, uitgaand (1, 2) |
|
Laadhaven/loshaven |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens op de lijst van havens |
|
Traject |
Vier alfanumerieke tekens |
Kustgebieden, bijlage IV |
|
Vrachttype |
Eén alfanumeriek teken |
Vrachttype, bijlage II |
|
Nationaliteit van de scheepsregistratie |
Vier alfanumerieke tekens |
Nationaliteit van de scheepsregistratie, bijlage V |
|
Gegevens: Brutogewicht van de goederen in ton. |
Gegevensverzameling F1 |
: |
Europees havenverkeer in de voornaamste Europese havens, naar haven, type en grootte van het schip dat de vracht laadt of lost, instappende of uitstappende passagiers (inclusief cruisepassagiers op cruise-excursie) |
Frequentie |
: |
Per kwartaal |
Variabelen |
Codestructuur |
Classificatie |
|||
Dimensies |
Gegevensverzameling |
Twee alfanumerieke tekens |
F1 |
||
Referentiejaar |
Vier alfanumerieke tekens |
(bv. 1997) |
|||
Referentiekwartaal |
Eén alfanumeriek teken |
(1, 2, 3, 4) |
|||
Haven van aangifte |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens gekozen op de lijst van havens |
|||
Richting |
Eén alfanumeriek teken |
Inkomend, uitgaand (1, 2) |
|||
Scheepstype |
Twee alfanumerieke tekens |
Scheepstype, bijlage VI |
|||
Scheepsgrootte DWT |
Twee alfanumerieke tekens |
Klasse draagvermogen, bijlage VII |
|||
|
Gegevensverzameling F2 |
: |
Europees havenverkeer in de voornaamste Europese havens, naar haven, type en grootte van het schip dat de vracht laadt of lost, instappende of uitstappende passagiers (inclusief cruisepassagiers op cruise-excursie) |
Frequentie |
: |
Per kwartaal |
Variabelen |
Codestructuur |
Classificatie |
|||
Dimensies |
Gegevensverzameling |
Twee alfanumerieke tekens |
F2 |
||
Referentiejaar |
Vier alfanumerieke tekens |
(bv. 1997) |
|||
Referentiekwartaal |
Eén alfanumeriek teken |
(1, 2, 3, 4) |
|||
Haven van aangifte |
Vijf alfanumerieke tekens |
EER-havens gekozen op de lijst van havens |
|||
Richting |
Eén alfanumeriek teken |
Inkomend, uitgaand (1, 2) |
|||
Scheepstype |
Twee alfanumerieke tekens |
Scheepstype, bijlage VI |
|||
Scheepsgrootte brutotonnage |
Twee alfanumerieke tekens |
Klasse brutotonnage, bijlage VII |
|||
|
BIJLAGE IX
DEEL A
Ingetrokken richtlijn met overzicht van de achtereenvolgende wijzigingen ervan
(bedoeld in artikel 12)
Richtlijn 95/64/EG van de Raad |
|
Beschikking 98/385/EG van de Commissie |
uitsluitend artikel 3 |
Beschikking 2000/363/EG van de Commissie |
uitsluitend artikel 1 |
Verordening (EG) nr. 1882/2003 van het Europees Parlement en de Raad |
uitsluitend bijlage II, punt 20 |
Beschikking 2005/366/EG van de Commissie |
uitsluitend artikel 1 |
Verordening (EG) nr. 1304/2007 van de Commissie |
uitsluitend artikel 1 |
DEEL B
Termijnen voor omzetting in nationaal recht
(bedoeld in artikel 12)
Richtlijn |
Omzettingstermijn |
95/64/EG |
31 december 1996 |
BIJLAGE X
CONCORDANTIETABEL
Richtlijn 95/64/EG |
De onderhavige richtlijn |
Artikel 1 |
Artikel 1 |
Artikel 2, punt 1, eerste alinea |
Artikel 2, onder a), eerste alinea |
Artikel 2, punt 1, tweede alinea, onder a) en b) |
Artikel 2, onder a), tweede alinea, i) en ii) |
Artikel 2, punt 1, derde alinea |
Artikel 2, onder a), derde alinea |
Artikel 2, punten 2 tot en met 5 |
Artikel 2, onder b) tot en met e) |
Artikel 3 |
Artikel 3 |
Artikel 4, lid 1 |
Artikel 4, lid 1 |
Artikel 4, lid 2, eerste alinea |
Artikel 4, lid 2, eerste alinea |
Artikel 4, lid 2, tweede alinea |
— |
Artikel 4, lid 2, derde alinea |
Artikel 4, lid 2, tweede alinea |
Artikel 4, lid 3 |
Artikel 4, lid 3 |
Artikelen 5, 6 en 7 |
Artikelen 5, 6 en 7 |
Artikel 8, lid 1 |
Artikel 8 |
Artikel 8, lid 2 |
— |
Artikel 9 |
Artikel 9 |
Artikel 10 |
— |
Artikel 11 |
— |
Artikel 12 |
— |
Artikel 13, leden 1 en 2 |
Artikel 10, leden 1 en 2 |
— |
Artikel 10, lid 3 |
Artikel 13, lid 3 |
— |
Artikel 14, lid 1 |
— |
Artikel 14, lid 2 |
Artikel 11 |
— |
Artikel 12 |
Artikel 15 |
Artikel 13 |
Artikel 16 |
Artikel 14 |
Bijlagen I tot en met VIII |
Bijlagen I tot en met VIII |
— |
Bijlage IX |
— |
Bijlage X |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.