Ook in Europa betaalt de burger de crisis

Met dank overgenomen van C.D. (Dennis) de Jong i, gepubliceerd op donderdag 17 september 2009, 4:36, column.

Het Europees Parlement is vandaag met 382 stemmen voor, 219 tegen en 117 onthoudingen akkoord gegaan met de herbenoeming van de Portugees Barroso tot Voorzitter van de Europese Commissie. De SP stemde tegen.

Dat er uiteindelijk toch een meerderheid in het Europees Parlement voor Barroso was, komt zeker niet door zijn optreden tijdens het plenaire debat over zijn benoeming. Meer dan ooit maakte hij duidelijk dat hij blijft geloven in de markt, ook al zou je verwachten dat hij toch wel iets geleerd zou hebben van de huidige economische crisis. Maar nee, volgens Barroso ligt de oorzaak van de crisis niet in het economische systeem maar is die crisis eenvoudig over komen waaien uit Amerika. Net als de Nederlandse regering pleit ook Barroso voor bezuinigingen, zodat de gewone mensen kunnen opdraaien voor de gevolgen van een crisis waarvan niet zij maar de graaiers bij banken en grote bedrijven de oorzaak waren.

Om deze redenen zou een tegenstem van de sociaal-democraten, waartoe de PvdA behoort, in het Europese Parlement voor de hand liggen. In plaats daarvan meldde hun voorzitter, Schulz, dat zijn advies aan de leden van de sociaal-democratische fractie was zich van stemming te onthouden. De meeste leden hebben dat dan ook gedaan. De liberalen, de conservatieven en de christen-democraten behoorden tot de voorstemmers. De groenen stemden net als de SP tegen.

Met Barroso wacht ons meer van hetzelfde: een neoliberaal geluid uit Brussel met veel aandacht voor de vrije markt. Sociale rechten of de bescherming van publieke diensten komen op de tweede plaats. Barroso maakte duidelijk niet veel te zien in het onder andere door de vakbeweging geëiste protocol voor sociale vooruitgang, waarmee sociale rechten juist een veel belangrijker plaats zouden krijgen. In eerdere uitspraken van het Europese Hof zijn die sociale rechten onder druk komen te staan, als het gaat om vestigingen van buitenlandse bedrijven. Het gaat dan om het recht op gelijke arbeidsvoorwaarden als de werknemers van andere bedrijven en zelfs om het recht om te staken.

In het Europees Parlement zullen wij de strijd doorzetten tegen oude en nieuwe neoliberale ideeën van Barroso en zijn nog te vormen team.