Nieuwe tendensen in Europese drugsconsumptie

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op vrijdag 6 november 2009, 15:44.

Mensen die drugs gebruiken, beperken hun consumptie bijna nooit tot één enkele stof. In Europa is tegenwoordig het gebruik van meerdere soorten drugs de norm en dit gecombineerde gebruik is de oorzaak van de meeste problemen volgens het recentste verslag over drugs van het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EWDD). Het verslag werd afgelopen woensdag in de commissie burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken gepresenteerd.

"Tegenwoordig raken mensen zeer vaak verslaafd aan de consumptie van een combinatie van legale en illegale stoffen, wat tot een gecombineerde alcohol- en drugsverslaving leidt. Dit vergroot de uitdagingen en maakt behandeling moeilijker. Dit is een probleem waar wij dringen aandacht aan moeten schenken," zei de directeur van het EWDD, Wolfgang Götz, bij de presentatie van het verslag.

Drugsgebruik in de EU

  • Bijna 13 miljoen Europeanen hebben in hun leven cocaïne geprobeerd
  • Praktisch 4 miljoen Europeanen hebben het afgelopen jaar cocaïne gebruikt
  • Rond 74 miljoen Europeanen hebben in hun leven cannabis geprobeerd
  • Volgens schattingen gebruikt tot 2,5% van alle jonge Europeanen dagelijks cannabis

Het EWDD publiceert ieder jaar een verslag over de staat van het drugsprobleem in Europa. Volgens het verslag 2009 behouden cocaïne en heroïne een vaste greep op de Europese drugscène. Het gebruik van cannabis loopt echter wel terug, vooral onder jongeren.

Meer samenwerking tussen de lidstaten

De Nederlandse Sophie in ' t Veld is ondervoorzitter van de commissie burgerlijke vrijheden. In 't Veld bracht de grote tegenzin van lidstaten ter sprake wat betreft het delen van informatie om de doeltreffendheid van verschillende soorten beleid en gegevens te vergelijken. Zij benadrukte de behoefte aan samenwerking.

Sommige leden waren geïnteresseerd in de situaties in gevangenissen in de lidstaten, aangezien bestaande studies aantonen dat drugsgebruik in gevangenissen hoger ligt. Csaba Sógor, een Roemeense christendemocraat, vroeg zich af of er in de EU gelijk beleid is om de drugconsumptie in gevangenissen te bestrijden.

Het EWDD zegt dat hoewel het in de meeste landen theoretisch mogelijk is om in de gevangenis af te kicken, dit in de praktijk vaak moeilijk is. Gelet op het aantal gedetineerde drugsgebruikers in Europa is het dringend nodig om alle typen behandelmogelijkheden in gevangenissen uit te breiden.

Internet: een markt voor psychoactieve substanties

Dit jaar startte het EWDD een eerste onderzoek naar behandelingen via internet en het blijkt dat internet voor bepaalde vormen van preventie en behandeling grote mogelijkheden biedt. Minder positief is dat internet kan worden gebruikt voor de bevordering van het gebruik van psychoactieve stoffen.

Op internet worden bijvoorbeeld sinds enkele jaren in sommige gespecialiseerde winkels producten onder de naam 'spice' op de markt gebracht. Hoewel 'spice' volgens het EWDD soms wordt geadverteerd als wierook heeft het middel volgens gebruikers een vergelijkbaar effect als dat van cannabis wanneer het wordt gerookt.

Nieuw is het brede scala aan stoffen waarmee nu wordt geëxperimenteerd, de agressieve marketing van producten die opzettelijk onjuist zijn geëtiketteerd, het toenemende gebruik van internet en de snelheid waarmee de markt reageert op regulerende maatregelen.