Frederik Reinfeldt sprak in Europees Parlement over 'moeizame en uitdagende' Europese Raad van eind oktober

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op donderdag 12 november 2009, 10:40.

De Zweedse premier Reinfeld kondigde een buitengewone EU-top op 18 november aan

Nu het Verdrag van Lissabon in werking zal treden, is het de vraag wie als voorzitter van de Raad en als hoge vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid zal worden aangesteld. De Europese Parlementsleden debatteerden in hun plenaire vergadering in Brussel op 11 november ook met de Zweedse premier Reinfeldt en Commissievoorzitter Barroso over de invulling van de portefeuilles in de nieuwe Europese Commissie.

Nieuwe EU-topbanen en nieuwe Commissie

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt kondigde aan dat het Zweedse voorzitterschap op 19 november een bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders zal houden om de posities die door het Verdrag van Lissabon worden gecreëerd in te vullen. Tijdens de bijeenkomst zullen zij "de voorzitter van de Europese Raad benoemen, de Hoge Vertegenwoordiger en de secretaris-generaal van de Raad". Reinfeldt liet weten dat hij niet wil speculeren over de personen zullen worden benoemd.

Commissievoorzitter Barroso liet weten een nieuwe Commissie te willen "bestaande uit bevoegde en betrokken Europeanen. Ik wil ook een Commissie met een sterk democratisch mandaat. Het Verdrag geeft de capaciteit om te handelen, maar we moeten de bereidheid hebben om samen op te treden".

Joseph Daul (FR, EVP) vertelde Barroso dat "zodra de lidstaten hun kandidaten voor de commissarissenposten hebben aangewezen moeten hun portefeuilles zo snel mogelijk worden vastgesteld, zodat ze kunnen worden gehoord door het Parlement middels de hoorzittingen".

Hannes Swoboda (S&D, AU) : "Bent u klaar om te praten met de staatshoofden om ervoor te zorgen dat we een balans hebben tussen de geslachten en een geografisch evenwicht in de Commissie en bent u bereid om ervoor te zorgen dat er krachtige en betrokken vrouwen in betrokken zullen zijn?"

Guy Verhofstadt (ALDE, BE) onderstreept dat de positie van voorzitter van de Raad moet worden ingevuld door "iemand die gelooft in de EU-integratie en niet eurosceptisch is; en gelooft in de communautaire methode die Europa vooruitbrengt".

Rebecca Harms (De Groenen/DE) : "We moeten het erover eens zijn dat we sterke mannen en vrouwen willen op de hoogste posities van de EU. De heer Reinfeldt kan ik helaas nog niet feliciteren, want er is nog geen teken van het naar voren schuiven van sterke mannen en vrouwen".

Timothy Kirkhope (ECR, UK) : "De discussie is verworden tot een armoedig debat tussen regeringsleiders die alleen geïnteresseerd lijken in een verdeling van posten onder elkaar. Sommigen proberen zelfs de Europese Unie te verdelen in twee burgerklassen, door te zeggen dat alleen individuen uit de Schengenruimte en de eurozone in aanmerking komen".

Lothar Bisky (GUE/NGL, DE) : "Het zou goed zijn wanneer de staatshoofden en regeringsleiders de top gebruiken voor meer praktische en concrete politiek. De grootste uitdaging in de wereld vormt de klimaatverandering. We zijn op weg naar de wereldklimaatconferentie in Kopenhagen maar ik ben bang dat de EU niet de leidende rol zal spelen die zij zei te zullen spelen".

William Dartmouth, (EFD, UK) liet in een reactie op de nieuwe post van Hoge Vertegenwoordiger weten dat "het probleem van Europa niet te weinig diplomatieke missies zijn, maar te veel werklozen".