Wachtlijsten

Met dank overgenomen van J.J. (Jasper) van Dijk i, gepubliceerd op dinsdag 17 november 2009, 4:10, column.

Regeren is vooruitzien. Vandaar een beschouwing over het onderwijs in 2020, als de SP het voor het zeggen heeft.

In 2020 staat Nederland bovenaan op onderwijsgebied. De financiering is ruimhartig en het niveau is hoog. Bezuinigingen op lessen en docenten zijn uit den boze. Scholen zijn algemeen toegankelijk, leerlingen worden niet meer geweigerd vanwege hun afkomst of religie. De ouderbijdrage is gemaximeerd en de leermiddelen zijn actueel. Zwarte en witte scholen behoren tot het verleden, want alle scholen zijn gemengde scholen.

In 2020 is de overheid daadwerkelijk verantwoordelijk voor de financiering en de kwaliteit van het onderwijs. Salarissen worden uitbetaald via een landelijke CAO, vastgesteld door de minister. Ook het eindniveau is centraal vastgelegd en wordt gecontroleerd door de Inspectie. Scholen die langdurig slecht presteren worden onder curatele gesteld. Docenten zijn bevoegd en afkomstig van uitmuntende lerarenopleidingen waar vakkennis centraal staat.

Onderwijshervormingen worden uitsluitend met draagvlak en in overleg met docenten ingevoerd. Het onderwijsbeleid op school wordt democratisch vastgesteld, de zeggenschap van leraren is uitstekend geregeld. De schaalverkleining is een groot succes: basisscholen hebben niet meer dan 200 leerlingen, middelbare scholen hebben maximaal 750 leerlingen. Scholen vormen een hechte gemeenschap van leraren, leerlingen, schoolleiding en ondersteunend personeel. Bestuur en management zijn tot een minimum beperkt.

Leraren staan op een voetstuk in 2020. Ze ontvangen een goed salaris en de werkdruk is tot een minimum beperkt. Klassen hebben niet meer dan 24 leerlingen en in het voortgezet onderwijs geeft een docent maximaal 20 lessen per week. De bureaucratie is minimaal want de overheid staat pal voor de financiering en de kwaliteit. Binnen de scholen krijgen leraren maximale vrijheid om het onderwijs vorm te geven.

In 2020 is het een grote eer om in het onderwijs te mogen werken. De lange wachtlijsten voor een plekje op de lerarenopleiding zijn daarvan het beste bewijs.