Conferentie Voortreffelijk Onderwijs. Morele vorming op school, Tilburg
datum | 2 februari 2010 |
---|---|
plaats | Tilburg |
locatie | Fontys Lerarenopleiding Mollergebouw, prof. Goossenslaan 1-01 ![]() |
organisatie | VO-raad i |
Tijd: 15:00 tot 19:00 uur, met aansluitend een diner Locatie: Fontys Lerarenopleiding Tilburg, Mollergebouw, prof. Goossenslaan 1-01, Tilburg.
Docenten hebben een enorme invloed op de morele ontwikkeling van hun leerlingen. Of ze nu wiskunde, Frans of aardrijkskunde geven; uit allerlei kleine en grotere beslissingen die zij dagelijks maken, leiden kinderen af wat het betekent om respectvol, eerlijk, geduldig of rechtvaardig te zijn.
Lang niet alle docenten zijn zich van deze voorbeeldfunctie bewust. Dat is begrijpelijk, gezien de enorme tijdsdruk die vaak in het voortgezet onderwijs wordt ervaren. De nadruk ligt in eerste instantie op het voorbereiden en overbrengen van de lesstof. Toch is aandacht voor morele vorming geen extra taak. Het is leren hoe dat wat iedere docent toch al doet, nog beter kan. Het maakt het verschil tussen onderwijs en voortreffelijk onderwijs.
In lezingen en masterclasses wordt, door experts uit de wereld van onderwijs en wetenschap, ingegaan op de betekenis en het belang van morele vorming. In de masterclasses wordt aan de hand van best practices getoond hoe voortreffelijk onderwijs in de praktijk kan worden gerealiseerd.
Sprekers
-
-Drs. Sjoerd Slagter, voorzitter van de VO-raad. Hij werkte achttien jaar als docent filosofie en biologie en later als conrector onderbouw. Ook was hij directeur van het ROC ASA, voorzitter van de centrale directie van het Agnieten College, en voorzitter van het College van Bestuur van SSCO in Zwolle.
-
-Prof. dr. Paul van Tongeren, hoogleraar Wijsgerige Ethiek en directeur van het Centrum voor Ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn boek Deugdelijk Leven. Een inleiding in de deugdethiek (SUN, 2003) was van 2003 -2007 het eindexamencahier filosofie voor het Vwo.
-
-Dr. Pieter Vos, lector Morele Vorming aan de Gereformeerde Hogeschool Zwolle. Zijn praktijkgestuurde onderzoek richt zich op de doorwerking van de deugdethiek naar basis- en voortgezet onderwijs. Hij is auteur van ‘Tussen vage waarden en strakke normen. Kansen van een deugdenbenadering in het onderwijs’ (Hoekmantotaal, 2006).
Meer informatie Zie de website van het Centrum voor Ethiek>>.
Inhoudsopgave van deze pagina:
Deze organisatie behartigt de belangen van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. De VO-raad richt zich op:
-
-kwaliteit, ontwikkeling en vernieuwing van het voortgezet onderwijs
-
-beleidsontwikkeling en beleidsbeïnvloeding
-
-collectieve belangenbehartiging
De VO-raad werkt aan de realisering van deze doelstellingen door voorwaarden te creëren, besturen en scholen te vertegenwoordigen en kennis binnen de sector te laten circuleren.