ING onderschatte risico's spaargeld in VS

maandag 25 januari 2010

ING schatte de risico's bij uitzetten van spaargeld in de VS fout en te laat in en dit veroorzaakte in 2008 grote problemen voor de bank. Dat zeiden de ING-topmannen Jan Hommen en Koos Timmermans tijdens hun verhoor door de Commissie-De Wit.

In de VS gold dat banken die spaargeld ophaalden verplicht waren dit weer voor 60 procent uit te lenen als hypotheken. Dit lukte niet geheel. ING investeerde daarom in hypotheekobligaties van andere financiële instellingen. De hoge beoordeling van die obligaties leek vertrouwenwekkend, maar na de ondergang van de bank Lehman Brothers bleek dit onterecht. Toen kon het tij echter al niet meer worden gekeerd. De staat moest ING ondersteunen om de bank van de ondergang te redden. Timmermans stelde dat ING achteraf gezien minder spaargeld in de VS had moeten aantrekken.

Hommen kondigde ook een nieuw beloningssysteem bij ING aan, maar dat is allereerst van toepassing voor het Nederlandse personeel. Internationaal is vermindering van beloningen moeilijker. Het voormalige hoofd personeel bij ABN Amro, Pauline van der Meer Mohr, vreest dat de vaste beloningen vaak te hard omhoog zijn gegaan. Ook minister Bos i onderschatte dit. Op termijn zal dit door de pensioenregelingen die daaraan vastzitten waarschijnlijk tot hoge kosten voor banken gaan leiden.

bronnen: ANP en Trouw (26 januari 2010)


Eerder nieuws over de verhoren