Europese Raad keurt nieuwe Europese Commissie goed

woensdag 10 februari 2010

Den Haag (PDC) - De Europese Raad, waar alle Europese regeringsleiders in zitten, heeft ingestemd met de benoeming van de commissie-Barroso II. Hiermee is het hele goedkeuringsproces van de Europese Commissie afgerond. De nieuwe Commissie is op 10 februari van start gegaan.

Alle EU-lidstaten hebben een eurocommissaris. Voor Nederland is dat Neelie Kroes, op de post digitale agenda. Dit is de tweede termijn voor Kroes, die in de vorige Commissie mededinging onder haar hoede had.

In de zomer van 2009 heeft de Europese Raad de voorzitter van de Commissie, de Portugees José Manuel Barroso, al benoemd. Barroso heeft in de maanden daarna samen met de lidstaten zijn team samengesteld. Alle kandidaat-eurocommissarissen zijn begin 2010 gehoord door het Europees Parlement. Eén beoogd eurocommissaris, de Bulgaarse Rumiana Jeleva, trok zich terug na hevige kritiek uit het parlement. Zij werd vervangen door Kristalina Georgieva. Alle andere kandidaat-eurocommissarissen kregen wel genoeg steun in het Europees Parlement.

Bron: persbericht Europese Raad 9 februari