Leden Europees Parlement plaatsen kanttekeningen bij prioriteiten hervorming visserijbeleid
De geplande hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid (GVB) moet beter rekening houden met de enorme verschillen in de Europese vloot en visserij, visserijregio's meer verantwoordelijkheid geven, het probleem van de overcapaciteit van de vloot oplossen en het traditionele quotasysteem verbeteren. Dat staat in een niet-bindend verslag, dat het Parlement donderdag heeft aangenomen. Het wil ook, dat een sterke viskwekerijsector en een systeem voor eco-etikettering worden uitgebouwd.
Het verslag van rapporteur Maria do Céu PATRÃO NEVES (EPP, PT) draagt bij tot een brede openbare raadpleging en werd met 456 stemmen voor, 50 tegen en 65 onthoudingen aangenomen. Het verzoekt om een radicale hervorming, en waarschuwt dat er anders, "bij de volgende hervorming helemaal geen vis of visnijverheid meer" zou kunnen zijn.
Einde maken aan "van boven naar onder-benadering"
Het visserijbeheer moet van de traditionele benadering van boven naar onder af en in de plaats meer nadruk leggen op regionalisering, subsidiariteit en de participatie van belanghebbende partijen bij de beleidsvoering. Zo kunnen de lokale kenmerken van de Europese vloot en zeeën beter in aanmerking worden genomen, vindt het Parlement.
Hoewel de Europarlementariërs i zich verzetten tegen "elke poging om een eenvormig beheersmodel voor de visvangst van de Gemeenschap aan te nemen", waarschuwen ze er toch voor, dat de "gelijke kansen van de producenten op de Europese markt of de harmonisering van de concurrentievoorwaarden niet in gevaar komen".
De Parlementleden dringen er bij de Commissie i op aan om naar een afzonderlijk, onbureaucratisch en vereenvoudigd model voor het beheer van kleinschalige visserij onder de kust te streven en om de toegang tot het Europees visserijfonds i te vergemakkelijken.
Naar 'geen teruggooi'-beleid
Europarlementsleden vragen de Commissie om de mogelijkheid te onderzoeken om nieuwe beheersmodellen voor de visserij aan te nemen die een aanvulling op de totaal toegelaten vangst en het quotasysteem vormen. De volgens Europarlementsleden niet duurzame vangstpraktijk van teruggooi van ongewenste bijvangsten moet verdwijnen met behulp van zowel positieve als negatieve stimulansen voor de vissers. Als de stimulerende maatregelen op redelijke termijn geen vermindering van de teruggooi opleveren, moet er een teruggooiverbod toegepast worden, vinden de leden.
De Europarlementariërs pleiten voor op wetenschappelijk advies gestoelde beheersplannen op lange termijn voor alle vormen van visserij en/of geografische vangstgebieden, om af te stappen van het huidige besluitmakingssysteem waarbij de korte termijn primeert.
Sterke viskwekerijsector, eco-etikettering
Het verslag is voorstander van een sterke, kwaliteitsvolle en duurzame viskwekerijsector, die kan helpen om tegemoet te komen aan de toenemende vraag in de EU i, waar 60 % van de consumptie buiten EU-wateren wordt gevangen.
Een ander verzoek van het Parlement aan de Commissie is om een speciaal eco-etiketteringsprogramma op te stellen om het imago van visproducten op te trekken en gezonde voeding te bevorderen.
Visserij-overeenkomsten aan strenge criteria toetsen
Nieuwe visserij-overeenkomsten, waarbij Europese schepen in de wateren van derde landen mogen vissen, moeten getoetst worden aan de hand van criteria die het Parlement heeft opgesteld: duurzame visserij bevorderen, de werkgelegenheid in de sector ter plaatse uitbreiden en de mensenrechten en democratie verdedigen, zeggen Europarlementsleden.
Volgende stappen
De Europarlementsleden vinden, dat de hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid tegen begin 2011 voltooid moet zijn, zodat ze in de bespreking van het volgend financieel kader 2014-2020 voor de Europese Unie naar behoren in aanmerking genomen wordt. De hervorming moet ook meer financiële middelen voor het gemeenschappelijk visserijbeleid omvatten, opdat de hervormingen kunnen worden uitgevoerd.
Het verslag van het Parlement is een reactie op een raadplegingsdocument van de Commissie, waarvan de resultaten in maart van dit jaar worden samengevat. Na een verdere beoordeling zal de Commissie wetgevingsvoorstellen indienen, waar het Parlement en de Raad i samen over zullen beslissen. Door het Verdrag van Lissabon i heeft het Parlement nieuwe wetgevende bevoegdheden gekregen.