Minsterraad wil cassatierechtspraak versterken

vrijdag 3 september 2010

De Hoge Raad kan straks cassatieberoepen sneller afdoen als blijkt dat deze geen kans van slagen hebben of van te weinig belang zijn voor een nieuwe behandeling. Hierdoor kan de Hoge Raad zich beter concentreren op zijn kerntaken als hoogste nationale rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. Dat staat in een wetsvoorstel waarmee de ministerraad i heeft ingestemd. Het wetsvoorstel gaat voor advies naar de Raad van State i.

Door cassatieberoepen vroeg te selecteren, krijgen partijen veel sneller en tegen veel lagere kosten een einduitspraak in hun geschil als dat niet-ontvankelijk is. Ook kan een partij niet meer op hoge kosten worden gejaagd als de andere partij blijft procederen in een zaak die kansloos is in cassatie.

Daarnaast komen er kwaliteitseisen voor advocaten die willen procederen bij de Hoge Raad. Deze eisen gelden voor alle advocaten die in Nederland zijn ingeschreven. Dit betekent dat in civiele zaken niet meer alleen advocaten in het arrondissement Den Haag mogen procederen bij de Hoge Raad.

bron: nieuwsbericht ministerraad