Jean-Claude Marcourt opent conferentie over de uitdagingen van de Europese industrie op het vlak van energie

Met dank overgenomen van Belgisch voorzitterschap Europese Unie 2e helft 2010 i, gepubliceerd op donderdag 16 september 2010.

In het kader van het voorzitterschap van de Raad Concurrentievermogen voor industrie opende minister van economische zaken Jean-Claude Marcourt de conferentie met een toespraak over de uitdagingen van de Europese industrie op het vlak van energie.

De conferentie bracht ongeveer 300 deelnemers bij elkaar uit de bedrijfs- en arbeidswereld, de universiteiten en de overheid.

Ook de Europese Commissie i was uitgebreid vertegenwoordigd door de uitvoerders van het nieuwe industriebeleid.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Raad Industrie hebben de Europese sociale partners, vertegenwoordigd door Peter Scherrer van de Europese federatie van de metaalverwerkende industrie en Joel Decaillon van het Europees Verbond van Vakverenigingen i, hun mening gegeven over Europese projecten op het vlak van industrie en energie.

Zij begroetten de projecten van de Commissie en feliciteerden het Belgisch voorzitterschap met het benadrukken van het industriebeleid in de prioriteiten en de betrokkenheid van de sociale partners. Vooral Peter Scherrer legde de nadruk op een Europese agenda voor traceerbaarheid.

Er werd ook een debat gestart met Isabelle Muller, voorzitter van Europia, de Europese petroleumfederatie. Zij herinnerde eraan dat aardolie nog steeds het grootste deel van de energieconsumptie uitmaakt en binnen 10 jaar nog altijd ongeveer 80% van de totale consumptie in Europa zal bedragen.

Ze bracht het belang van een integratie van de “vervoersdimensie” in het overleg met vertegenwoordigers van de industrie ter sprake.

Men herinnert zich zeker nog dat de delegaties in Louvain-La-Neuve al aandrongen op een coördinatie tussen de industrie en ander Europees beleid.

Philippe Rosier van Business Europe wees erop dat men voorzichtig moet blijven met betrekking tot de doelstelling van een vermindering van de CO2-uitstoot met 30% tegen 2050 en riep op zich strikt te houden aan de toezegging van 20% zoals afgesproken in Kopenhagen.

Zowel de sprekers als de deelnemers benadrukten de positie die innovatie inneemt als motor van de overgang.

Minister Marcourt herinnerde van zijn kant aan het belang van innovatie en de middelen die men moet inzetten om innovatie te ondersteunen.