Algemene Rekenkamer: haast geboden met regels partijfinanciering

donderdag 17 februari 2011

DEN HAAG (PDC i) - Nederland moet met nieuwe wetgeving voor de financiering van politieke partijen zorgen voor transparantie en onafhankelijkheid. In het vandaag gepubliceerde rapport 'Financiering politieke partijen' sluit de Algemene Rekenkamer i daarbij aan op conclusies van de Raad van Europa i.

In 2008 publiceerde de 'Group of states against corruption' (GRECO) van de Raad van Europa haar kritiek op de Nederlandse regels voor partijfinanciering. Er waren niet genoeg mogelijkheden om sancties op te leggen en aan de hoogte en herkomst van giften voor politieke partijen waren geen beperkingen gesteld. Naar aanleiding van deze kritiek heeft het kabinet in 2008 al erkend dat er tekortkomingen waren. De Algemene Rekenkamer laat nu in haar rapport weten er belang aan te hechten dat de regering snel tegemoet komt aan de aanbevelingen van de Raad van Europa.

In een reactie op het rapport van de Algemene Rekenkamer stelt minister Donner i  van Binnenlandse Zaken dat hij zo snel mogelijk een voorstel dat al door het vorige kabinet is voorbereid zal indienen. In december 2010 nam de Tweede Kamer i een motie aan waarin de minister gevraagd werd vóór 1 maart 2010 een wetsvoorstel over partijfinanciering in te dienen.

bron: Algemene Rekenkamer