Minister Hillen (defensie) roept EU op strenger op te treden tegen piraterij

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op vrijdag 25 februari 2011.

Minister Hillen i heeft op de informele EU-top i in Boedapest zijn 27 EU collega's i opgeroepen binnen het mandaat robuuster op te treden tegen piraterij. Niet alleen door de moederschepen aan te pakken, maar ook door voor anker liggende of aangemeerde schepen te saboteren.

De ministers van Defensie waren gisteren en vandaag bijeen in Hongarije. De vergadering begon op donderdagavond, voorgezeten door de Hoge Vertegenwoordiger voor het Europese Buitenlands en veiligheidsbeleid, Catherine Ashton i, en was geheel gewijd aan het bespreken van de lopende operaties. De discussie ging vooral over de vraag hoe de EU i meer kan doen om piraterij in de regio van de Hoorn van Afrika effectiever aan te pakken.

"We moeten de piraten het leven zo moeilijk mogelijk maken door hun voorbereidingen waar mogelijk te verstoren. Waar nodig zullen we ook operaties vanaf zee met effect op het land uitvoeren om, voordat ze kunnen uitvaren, hun logistieke installaties uit te schakelen." De bewindsman werd daarbij gesteund door zijn Britse, Franse en Belgische collega's.

Verder verwelkomde Hillen het plan om zogenoemde hostage operations uit te gaan voeren: het ontzetten van gekaapte schepen en het bevrijden van gijzelaars. Ook ondersteunt de minister de oprichting van een hoofdkwartier op land om beter contact met de lokale autoriteiten te onderhouden. Hij meldde in Boedapest ook zijn bereidheid eventueel mariniers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen te plaatsen om deze te beschermen tegen piraten. Hierover vindt overleg plaats met de reders.

Initiatieven

Minister Hillen deelde mee dat Nederland na november 2011 zijn militaire bijdrage in Bosnië definitief beëindigt. Daarnaast spraken de ministers over het initiatief van Frankrijk, Duitsland en Polen het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensie Beleid (GVDB) te versterken. Dit "Weimar"-initiatief pleit voor een versterkte EU-NAVO-samenwerking bij militaire capaciteiten. Het ging onder meer over de verruiming van inzetmogelijkheden voor de EU Battlegroups i en over een civiel-militair EU-hoofdkwartier in Brussel. Nederland verwelkomt dit initiatief maar vindt dat dit geen 'extra' hoofdkwartier mag worden.

Met het oog op de krimpende defensiebudgetten in Europa werd ook gesproken over meer defensiesamenwerking (pooling and sharing) op het terrein van behoeftestelling, materieel, technologie en onderzoek.

Onlangs sloten Duitsland en Nederland een gezamenlijk contract voor de aanschaf en beproeving van 44 soorten munitie en met de Belgische krijgsmacht is een overeenkomst gesloten over het gebruik van Nederlandse verbindingsystemen. Nederland ziet een taak voor een 'groep van wijzen' om met meer suggesties te komen. Minister Hillen gaf aan hiervoor een geschikte kandidaat te willen aanbieden. Ook met het oog op de komende bezuinigingen op zijn eigen departement sprak hij en marge van de top met verschillende collega's over opties voor meer militaire samenwerking.