Nederlands migratie- en asielbeleid aangescherpt

Met dank overgenomen van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) i, gepubliceerd op vrijdag 16 september 2011.

Het kabinet wil het asiel- en migratiebeleid aanscherpen. Zo wordt gezinshereniging beperkt tot het kerngezin. Ook wordt illegaal verblijf in Nederland strafbaar. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Leers (Immigratie en Asiel). Het kabinet stelt 5 maatregelen voor:

Scherpere eisen voor gezinsmigratie

Het kabinet wil dat mensen die naar Nederland komen een goede kans krijgen om te integreren en mee te doen in de samenleving. Daarom scherpt het kabinet de eisen voor gezinsmigratie aan.

Gezinshervorming- en hereniging wordt beperkt tot het kerngezin. Dat zijn de (gehuwde of geregistreerde) partners en hun minderjarige kinderen. Er komt een wachttermijn van een jaar voor wie een partner wil laten overkomen.

De termijn om in aanmerking te komen voor voortgezet zelfstandig verblijf, wordt verlengd van 3 naar 5 jaar.

Illegaal verblijf strafbaar

Vreemdelingen die Nederland onrechtmatig zijn binnengekomen of na afloop van hun rechtmatig verblijf Nederland niet hebben verlaten, zijn voortaan strafbaar.

Illegaal verblijf wordt strafbaar. De straf wordt een hechtenis van maximaal 4 maanden of een geldboete van maximaal € 3.800.

Mensen die illegalen helpen, bijvoorbeeld door onderdak te verlenen, worden niet strafbaar. Wie zich schuldig maakt aan mensenhandel of werkverschaffing aan illegalen, wordt wel strafbaar.

Verblijfsvergunning bij misdrijf eerder ingetrokken

Het kabinet wil dat vreemdelingen die misdrijven begaan sneller hun verblijfsvergunning kwijtraken. Daarvoor heeft het kabinet de normen aangescherpt.

De hoogte van de gevangenisstraf waarbij een verblijfsvergunning kan worden ingetrokken, wordt verlaagd. Een gevangenisstraf in de eerste 3 jaar van het verblijf in Nederland, kan leiden tot het einde van het verblijf. Van een vreemdeling die binnen 3 jaar 3 keer wordt veroordeeld voor een misdrijf kan het verblijf worden beëindigd. Ook na een verblijf van meer dan 10 jaar kan bij zeer ernstige misdrijven het verblijf in Nederland wordt beëindigd.

Twee vrijstellingen mvv afgeschaft

Vreemdelingen die tijdens hun minderjarigheid 5 jaar achtereen in Nederland zijn geweest, moeten voortaan ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) in het buitenland aanvragen voordat zij Nederland kunnen binnenkomen. Dat geldt ook voor mensen die in aanmerking komen voor terugkeer naar Nederland op grond van de Remigratiewet.

Toelatingsgronden asielbeleid herschikt

Het kabinet wil de nationale asielgronden in lijn brengen met de Europese asielwetgeving om verschillen tegen te gaan. De wettelijke grondslag voor categoriaal beleid voor landen of bevolkingsgroepen vervalt. Gezinsleden van vluchtelingen die nareizen, hoeven niet meer de hele asielprocedure te doorlopen.