Europese rekenkamer publiceert verslag over doeltreffendheid programma’s voor schoolmelk en schoolfruit
Het schoolmelkprogramma (SMP) en het schoolfruitprogramma (SFP) van de Europese Unie i zijn erop gericht kinderen te stimuleren om gezond te eten door zuivelproducten en groenten en fruit te consumeren, en bij te dragen tot het verbeteren van de markt voor deze producten. Het SMP stelt sinds 1977 subsidies beschikbaar aan de lidstaten voor de verstrekking van zuivelproducten aan kinderen op school tegen verlaagde prijzen, terwijl de gratis verstrekking in het kader van het SFP pas onlangs, in het schooljaar 2009/2010, is begonnen. De EU trekt nu een jaarlijks budget van 180 miljoen euro uit voor deze twee regelingen.
Bij deze doelmatigheidscontrole van de Europese Rekenkamer i (ERK) werd de doeltreffendheid van de twee programma’s beoordeeld, met name door te onderzoeken of de subsidies van de EU een directe impact hebben gehad op de consumptie van de begunstigden en of het waarschijnlijk is dat de programma’s hun educatieve doelstellingen verwezenlijken en de toekomstige voedingsgewoonten zullen beïnvloeden.
De controle leidde tot de conclusie dat
-
-het melkprogramma weinig doeltreffend is en een geringe impact heeft, aangezien
-
-het een significant buitenkanseffect kent, d.w.z. het merendeel van de gesubsidieerde producten zou ook zonder de subsidie deel uitmaken van de kantinemaaltijden of zou toch wel worden gekocht door de begunstigden. Dit effect wordt versterkt door het ontbreken van een mechanisme om de steun op prioritaire behoeften te richten;
-
-er bij de opzet en uitvoering van het programma te weinig rekening wordt gehouden met de geformuleerde educatieve doelstellingen.
-
-Hoewel het nog te vroeg is om een oordeel te vellen over de doeltreffendheid van het schoolfruitprogramma, lijkt de opzet ervan meer kans te bieden op de verwezenlijking van de doelstellingen. Enkele van de voor het fruitprogramma gebruikte oplossingen kunnen ook in aanmerking worden genomen voor het verbeteren van de doeltreffendheid van het melkprogramma.
De ERK doet een reeks aanbevelingen, met name voor het SMP. Als dit programma wordt voortgezet, zijn diepgaande hervormingen nodig om de geconstateerde gebreken te verhelpen. Het model van gratis verstrekking buiten kantines dient in overweging te worden genomen en moet worden gericht op een nog te bepalen doelgroep naargelang van de werkelijke voedingsbehoeften. De rol en het belang van de begeleidende educatieve maatregelen moeten worden beoordeeld. Tevens moeten de coördinatie en de synergieën tussen de twee programma’s worden versterkt om een samenhangende voedingsaanpak en een optimaal beheer te verzekeren.