Europees Parlement debatteert over eurotop; ook Tunesië, Libië en ETA op de agenda

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 24 oktober 2011, 19:09.

Het Europees Parlement i heeft voor dinsdagmiddag een debat over de eurotoppen over de eurocrisis ingelast. EP-voorzitter Buzek i onderstreepte het belang van de stemming woensdag over de EU i-begroting 2012.

Hij was ingenomen met het verloop van de eerste vrije verkiezingen in Tunesië, het einde van het regime van kolonel Kadhafi in Libië en ETA i's aankondiging dat de organisatie het geweld afzweert. Tot slot stond hij stil bij de 200 slachtoffers van de aardbeving van zondag in Turkije.

De Eurogroep en de Europese Raad i moeten de komende weken besluiten nemen om de burgers en de markten ervan te overtuigen dat er voor een uitweg uit de eurocrisis wordt gezorgd, zei voorzitter Buzek. Hij wees erop dat de voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy i, donderdag in het Parlement zou zijn om verslag uit te brengen over de gang van zaken.

De Europarlementsleden treden dinsdagmiddag om 15.00 al in debat met vertegenwoordigers van de Raad en de Commissie over de economische crisis. Het debat duurt 45 minuten, zodat de resterende agendapunten dinsdag allemaal 45 minuten later zullen beginnen.

De EU-begroting, waar het Europees Parlement woensdag over stemt, moet een investering in groei en werkgelegenheid inhouden, vervolgde hij.

Tunesië en Libië

Buzek verwelkomde het vreedzame verloop van de eerste vrije verkiezingen in Tunesië afgelopen zondag. Er was een opkomst van 90% genoteerd en de mensen hadden "verantwoordelijk" gestemd. Hij was ook ingenomen met het feit dat de dictatoriale heerschappij van kolonel Kadhafi met diens dood eindelijk voorbij was en dat het land nu op weg kon gaan naar een democratisch bestel.

ETA

Het afzweren van geweld door de Spaanse terroristische organisatie ETA afgelopen week was ook een reden tot verheugen. Buzek benadrukte dat de ETA nu moest "ontwapenen en zich ontbinden". Hij bracht hulde aan de 829 slachtoffers die ETA de afgelopen vier decennia had gemaakt.

Turkije

Tot slot betuigde de voorzitter zijn medeleven met de naasten van de 200 slachtoffers van de aardbeving die Turkije afgelopen zondag had getroffen. "Wij delen het leed van de Turkse natie", zei hij.