Laat jonge asielzoeker na 8 jaar blijven

Met dank overgenomen van D.M. (Diederik) Samsom i, gepubliceerd op maandag 27 februari 2012.

Foto Flickr/ tdietmut

Mijn ChristenUnie-collega Joël Voordewind en ik hebben maandag een initiatiefwet ingediend waarmee de rechten van gewortelde kinderen worden gewaarborgd in het geval van uitzonderlijk langdurige procedures. De wet moet ervoor zorgen dat kinderen van asielzoekers die thuis zijn geraakt in Nederland een verblijfsvergunning krijgen als ze de dupe zijn van een falende overheid.

Procedures van asielzoekers duren vaak lang, soms zo lang dat een jong kind helemaal geworteld raakt in Nederland. Zo’n kind uitzetten is ontzettend pijnlijk en schadelijk voor het kind. Deze wet zegt: als de overheid zelf fouten heeft gemaakt in de procedure, mag zo’n kind blijven.

Deze wet geeft de rechten van kinderen een plek in het asiel- en vreemdelingenrecht. De wet geldt als minderjarige kinderen langer dan acht jaar in Nederland zijn. Er zitten wel voorwaarden aan, zoals dat je niet in de illegaliteit mag hebben verbleven.

Mauro

De Partij van de Arbeid zet de strijd voor een verblijfsvergunning voor de Angolese asielzoeker Mauro voort. Een tijdelijk studievisum is geen oplossing die de 18-jarige jongen duidelijkheid verschaft. Mauro is helemaal thuis in Nederland en moet zo snel mogelijk een vergunning krijgen van de minister. Voor jongens als hij hebben we deze wet wel gemaakt. Of hij onder de criteria valt, is niet met zekerheid te zeggen. Ik hoop het. Zijn verblijfsduur is lang genoeg, want voor alleenstaande kinderen als hij, geldt de wet al na vijf jaar verblijf.

Het wetsvoorstel (pdf) >

De zogeheten 'Memorie van toelichting' bij dit voorstel (pdf) >