We lachen te weinig

Met dank overgenomen van J.L. (Hans) Spekman i, gepubliceerd op vrijdag 9 maart 2012.

Foto Liefdevollid.nl

Twee PvdA’ers, drie meningen. Zo zijn wij! Werp een blik op Twitter en je ziet overal PvdA’ers met elkaar bekvechten. Zeker nu. Als iemand een opiniestuk publiceert, debatteert-ie vervolgens niet met VVD’ers of CDA’ers, nee, dan duiken al die twitterende PvdA’ers op hem om elk woord uit zijn verband te rukken. Martijn van Dam weet daar inmiddels alles van. Een column van Marcel Duyvestijn.

Opinie. Meningen. Gekrakeel. Ik ben er gek op. Knuppels in hoenderhokken, om vervolgens te kijken hoe de hennen opspringen. Dit is dus een heerlijke tijd, met die leiderschapsdebatten, want de meningen vliegen ons om de oren. En als we een beetje uit de bocht vliegen, bieden we onze excuses aan en lopen we vrolijk verder.

Hoe anders is dat bij andere partijen. Neem de VVD. Ook daar heb je vleugels. Een conservatieve - en een liberale vleugel. Je zou verwachten dat die vrijheidslievende liberale vleugel -die niets met God en gebod heeft- zich nu luidkeels laat horen. Maar nee. Niks. Weigerambtenaren. Koopzondagen. Vrijheid in levensbeëindiging. De liberalen halen hun schouders op en nemen nog een bitterbal, terwijl ze een proostend gebaar maken naar Kees van de Staaij. Ik zal het u sterker vertellen: daar ís die bitterbal voor. Mocht een VVD’er ineens een mening hebben, dan stopt een ander er een bitterbal in.

Wij niet. Wie een gemiddeld PvdA-feestje bijwoont, weet het: de schaal met bitterballen blijft onaangeroerd. Bij ons wordt ook niet gedanst. Bij ons wordt gediscussieerd. In alle hoeken en gaten zie je PvdA’ers met hun vinger wijzen. Grote gebaren. Zuchten. Stemverheffen. In elkaar zakken van ellende. Dat is onze dans.

Als wij een persbericht uitdoen, zit er ook altijd verontwaardiging in. We zijn niet boos, maar woedend. We eisen dingen. We pikken het niet. We zijn laaiend. Dat is die wereld die op onze schouders rust.

In dat licht moet je ook die kraaiende Pim Fortuyn zien, die tien jaar terug tegen Ad Melkert zei: u mag wel wat vrolijker kijken. Ik was het niet vaak eens met Pim, maar hiermee wel. We lachen te weinig.

Marcel Duyvestijn is onafhankelijk columnist en 'liefdevol lid' van de PvdA.